next up previous index
Következő: 4.5.1 A telepítés kezdete Fel: 4. Telepítés Előző: 4.4 Hardverkövetelmények és lehetőségek   Index

4.5 A telepítés

A legfontosabb feladat, mielőtt a gépre elkezdenél bármilyen operációs rendszert telepíteni, a biztonsági másolat elkészítése. Még egy képzett szakember is elkövethet adatvesztéssel járó hibát.

Ha valamilyen DOS vagy Windows rendszert is szeretnél használni a Linux mellett, akkor azt javaslom, hogy a DOS-os fdisk segítségével hozd létre a partíciókat, amelyeket használni szeretnél. Figyelembe kell venned, hogy a Linux-nak legalább két partícióra van szüksége: egy swap, és egy natív partícióra. Ez utóbbira kerül maga a rendszer. Én azonban legalább három partíciót javaslok a Linux számára - otthoni használat esetén. Érdemes a /home könyvtárat külön partícióra telepíteni, hogy ha ki szeretnél próbálni egy másik Linux disztribúciót, akkor a saját adataid ne vesszenek el. Természetesen szerver telepítése esetén érdemesebb több partíciót készíteni a rendszer könnyebb kezelése érdekében. Az ebben az esetben létrehozandó partíciók mérete sok dologtól függ:

,,Jó ötlet gyakorlatot szerezni különféle a partícionálási sémák terén, még mielőtt a teljes rendszert telepítenénk. Ez egy kis időt vehet el, mert a rendszer többszöri telepítését igényli, de az egyetlen módja a helyes partícionálás megtalálásának.''[57]

Amennyiben már van valamilyen DOS vagy Windows rendszer a gépeden (és nincs szabad partíciód), akkor a fips program segítségével tudsz helyet csinálni a Linux számára. Ehhez először töredezettség-mentesíteni kell a merevlemezt. Ezután DOS-módban (és nem DOS-ablakban!) a fips programmal oszthatod két részre a kívánt partíciót. Csak akkora partíciót tudsz levágni a másikból, amennyi üres hely volt rajta. Mindegy, hogy elsődleges vagy extended (bővített) partíción csinálsz helyet a Linux-nak, mert elvileg korlátlan számú elsődleges és logikai partíciót tud kezelni. Ezt csupán a PC-k elvei korlátozzák: ugyanis PC-n maximum négy elsődleges, vagy három elsődleges és egy bővített partíció használható.

A partícionálás technikai oldaláról ebben a fejezetben olvashatsz részletesen. A partícionálással kapcsolatos egyéb javaslatokat olvashatsz ebben a fejezetben A Debian GNU/Linux 2.1-es változatának (Slink) telepítését mutatom be részletesen, lépésről-lépésre. A telepítés előkészületeihez tartozik még az is, hogy amennyiben a géped nem képes bootolni CD-ROM-ról, akkor megpróbálhatod elindítani DOS-módból (a CD-ROM install alkönyvtárában találsz egy boot.bat nevű fájlt), vagy ha így sem sikerül, akkor el kell készítened a floppy-lemezeket, amelyekről el tudod indítani a telepítőt. Attól függően, hogy milyen floppymeghajtód van (1,2-es vagy 1,44), kell kiválasztanod a CD-ROM install könyvtárában a resc1200.bin vagy a resc1440.bin fájlt, és felírnod egy floppylemezre az rw2_0.exe (rawrite) program segítségével. A rawrite használata egyszerű: elindítása után megkérdezi a fájl nevét, majd a célmeghajtót (ahová írnia kell). Természetesen Linux alatt is elkészítheőek a telepítőlemezek, a következő parancs segítségével:

dd if=resc1440.bin of=/dev/fd0 bs=512 conv=sync ; sync
A /dev/fd0 annak a meghajtónak a neve, amelyre írni akarunk, a resc1440.bin helyére pedig a megfelelő fájl nevét kell beírni.

Ha elkészült a telepítőlemez, helyezd be a meghajtóba, és indítsd újra a számítógépet. Kezdődik a telepítés!
next up previous index
Következő: 4.5.1 A telepítés kezdete Fel: 4. Telepítés Előző: 4.4 Hardverkövetelmények és lehetőségek   Index

1999-09-17