next up previous index
Következő: 4.5.4 Partíciók kiválasztása Fel: 4.5 A telepítés Előző: 4.5.2 Kezdődik a párbeszéd   Index

4.5.3 Partícionálás

Ismét a főmenü látható, ahol a következő választható lépés a merevlemez partícionálása (4.9. kép):

Kép: Partícionáljunk?
Partícionáljunk?

A képen látható a számítógépünkben található összes merevlemez, és ezek közül kell kiválasztanod azt, amelyikre telepíteni szeretnéd a Linux-ot (4.10. kép).

Kép: A partícionálandó meghajtók kiválasztása
A partícionálandó meghajtók kiválasztása

Ekkor elindul a cfdisk nevű program (4.11. kép):

Kép: A cfdisk program
A cfdisk program

Ha még nem volt megfelelően partícionálva a merevlemezed, akkor itt létrehozhatod a partíciókat. Ha már készen vannak a partíciók (fips vagy DOS-os fdisk segítségével), akkor itt csupán a partíciók típusát kell megváltoztatnod. Menjünk végig a lehetőségeken (az a partíció van kijelölve, amelyiken áll a kurzort jelölő világosabb csík):

Bootable
A kijelölt partíció bootolhatóvá tételére szolgál.
Delete
A kijelölt partíció törlésére szolgál.
Help
A cfdisk program segítő képernyője, bővebb leírással szolgál a program parancsairól.
Maximize
Maximalizálja a partíción felhasználható területet.
Print
A partíciós tábla fájlba vagy képernyőre történő kiírását hajtja végre. A partícionálás végeztével különösen ajánlott az itt feltüntetett adatok feljegyzése papírra is!
Quit
Kilépés a változtatások mentése nélkül.
Type
A kijelölt partíció típusának megváltoztatása.
Units
Meg tudod változtatni, hogy milyen formában szeretnéd látni a képernyőre kiírt adatokat: MB-ban, vagy a szektorokra és cilinderekre vagy kíváncsi.
Write
Kiírja a partíciós táblát a lemezre. Előtte megerősítést kér, amire - ha tényleg végre akarod hajtani a változtatásokat -, a yes szót kell beírnod.

Miután kilépsz a cfdisk-ből, visszatérsz a főmenübe, ahol a swap partíció beállítása és aktiválása a következő lépés. Az ablakban fel van sorolva az összes swap típusú partíció (ha többet is létrehoztál), ezek közül kell kiválasztanod, amelyiket aktiválni szeretnéd. Ezután megkérdezi a rendszer, hogy szeretnéd-e ellenőrizni a kiválasztott partíció felületét, hogy tartalmaz-e hibás blokkokat. Érdemes ellenőriztetni minden partíciót, mert ha véletlenül tartalmazna is hibás blokkokat a merevlemez, a rendszer ilyenkor bejelöli azokat, és a későbbiekben nem fogja azokat használni. Még egyszer figyelmeztet a telepítő, hogy ha beállítja a swap partíciót, akkor ez minden adatot törölni fog a partícióról. Ezután a gépünk sebességétől függően rövid vagy hosszú ideig kell várnunk, amíg a rendszer ellenőrzi a kijelölt partíciót, és alkalmassá teszi a swap partícióként való használatra. Az itt kijelölt partíció(k) a rendszer indulásakor is be lesznek kapcsolva. Arra figyelj oda, hogy egy swap partíció csak maximum 128 MB legyen, ugyanis ennél nem használ többet egyben a Linux, de maximum 16 darab ilyen partíciód lehet. Miután végzett a partíció ellenőrzésével és bekapcsolásával a rendszerbe, ismét a főmenübe térsz vissza (4.12. kép):

Kép: Linux partíciók beállítása
Linux partíciók beállítása


next up previous index
Következő: 4.5.4 Partíciók kiválasztása Fel: 4.5 A telepítés Előző: 4.5.2 Kezdődik a párbeszéd   Index

1999-09-17