next up previous index
Következő: 15.44.6 TESZTEK Fel: 15.44 find(1) Előző: 15.44.4 KIFEJEZÉSEK   Index

15.44.5 OPCIÓK

Minden opció mindig igaz értéket ad vissza. Mindig hatnak, nemcsak akkor, amikor a feldolgozás eljut a helyükre. Ezért az áttekinthetőség kedvéért a kifejezés elejére célszerű tenni őket.
-daystart
Az időpontokat (-amin, -atime, -cmin, -ctime, -mmin, és -mtime esete) a mai nap kezdetétől számítja, nem 24 órával ezelőttől.
-depth
A könyvtárak feldolgozása előtt tartalmukat dolgozza fel.
-follow
Nem a szimbolikus kötésekre hivatkozik, hanem az általuk mutatott fájlra. Bekapcsolja -noleaf-ot is.
-help, -help
Egy összegzést ír ki a find használatáról, majd kilép.
-maxdepth levels
Legfeljebb levels (ez egy nemnegatív szám) mélységben megy bele a könyvtárstruktúrába. `-maxdepth 0' azt jelenti, hogy csak a parancssorban argumentumként megadott fájlokra kell a teszteket és az akciókat végrehajtani.
-mindepth levels
A levels­ben adott nemnegatív egésznél kisebb mélységben nem alkalmaz egyetlen tesztet vagy akciót sem. `-mindepth 1' azt jelenti, hogy a parancssori argumentumokat nem, csak az alattuk levő könyvtárakat dolgozza fel.
-mount
Nem megy bele olyan alkönyvtárba, amely más fájlrendszeren van. Ugyanaz, mint -xdev. (Csak kompatibilitási okokból került implementálásra.)
-noleaf
Nem használja azt a feltevést, hogy a könyvtárak kettővel kevesebb alkönyvtárat tartalmaznak, mint a keménykötéseik száma. Erre olyankor van szükség, amikor a keresés olyan fájlrendszeren történik, amelyik nem követi a Unix könyvtárkonvencióit, mint pl. az MS-DOS vagy a CD-ROM-ok. Unix alatt ugyanis minden könyvtárnak van két keménykötése: a saját neve és a `.' bejegyzés. Továbbá, minden alkönyvtárának van egy `..' bejegyzése, amely rá vonatkozik. Ezért tehát a Unix-ban egy könyvtár keménykötéseinek száma mindig kettővel több alkönyvtárainak számánál. Ennek felhasználásával a keresés Unix rendszereken jelentősen gyorsítható, mert a keménykötések számánál kettővel kevesebb alkönyvtár megvizsgálása után nem kell továbbiakat keresni, azaz nem kell egy csomó másik fájlt vizsgálni, hisz azok biztosan normális, azaz ,,levél'' (leaf) fájlok. Ez a feltételezés természetesen nem igaz más rendszerekben, így ott find kihagyhatna alkönyvtárakat.
-version, -version
Kiírja a verziószámot és kilép.
-xdev
Nem megy bele olyan alkönyvtárba, amely más fájlrendszeren van.


next up previous index
Következő: 15.44.6 TESZTEK Fel: 15.44 find(1) Előző: 15.44.4 KIFEJEZÉSEK   Index

1999-09-17