next up previous index
Következő: 15.50.7.4 Tömbök Fel: 15.50.7 VÁLTOZÓK, REKORDOK ÉS Előző: 15.50.7.2 Mezők   Index

15.50.7.3 Beépített változók

A gawk beépített változói:
ARGC
A parancssori argumentumok száma (nem tartalmazza a gawk-nak szóló argumentumokat, vagy a program forráskódját).
ARGIND
Az éppen feldolgozás alatt álló file indexe az ARGV tömbben.
ARGV
A parancssori argumentumok tömbje. A tömb indexei0-tól (ARGC -1)-ig tartanak. Az ARGV tartalmának dinamikus megváltoztatásával az adatfájlok csoportja módosítható.
CONVFMT
A számok konverziós formátuma. Alapértelmezésben %.6g.
ENVIRON
Az aktuális környezetet tartalmazó tömb. A tömb a környezeti változók nevével van indexelve, minden elem az adott változó értéke (pl. ENVIRON[,,HOME''] értéke lehet /home/valaki). E tömb megváltoztatása nincs hatással a gawk-ból átirányítással vagy a system() függvénnyel hívott programok által látott környezetre. (Ez a gawk jövőbeni verzióiban változhat.)
ERRNO
Ha rendszerhiba történik a getline-ba átirányításkor, a getline-ba olvasáskor vagy a close() alatt, akkor az ERRNO tartalmazza a hibát leíró sztringet.
FIELDWIDTHS
A mezőszélességek szóközökkel elválasztott listája. Ha ez be van állítva, a gawk rögzített szélességű mezőkre tördeli a bemenetet, ahelyett, hogy az FS változó, mint mezőelválasztó értékét használná. A rögzített mezőszélesség használatának lehetősége még kísérleti jellegű; jelentése idővel változhat.
FILENAME
Az aktuális bemeneti file neve. Ha nincs file megadva a parancssorban, a FILENAME értéke ,,-''. Azonban a FILENAME nem definiált a BEGIN blokkon belül.
FNR
A bemeneti rekord sorszáma az aktuális bemeneti fájlban.
FS
A bemeneti mezőelválasztó. Alapértelmezésben szóköz. Lásd feljebb: Mezők.
IGNORECASE
Meghatározza minden reguláris kifejezés és sztringművelet esetérzékenységét. Ha az nem nulla, akkor a sztringek összehasonlítása és a mintaillesztés, a meződarabolás FS-szel, a rekordok elválasztása RS-szel, a reguláris kifejezések illesztése ~-vel és !~-vel, és a gensub(), gsub(), index(), match(), split(), valamint a sub(), előre definiált függvények nem lesznek esetérzékenyek a reguláris kifejezésekkel végzett műveleteknél. Így, ha az IGNORECASE nem nulla, /aB/ egyaránt illeszkedik az ab, aB, Ab,és AB sztringekre. Mint minden awk változónak, az IGNORECASE-nek is nulla a kezdeti értéke, tehát rendesen minden reguláris kifejezés esetérzékeny. Unix alatt a teljes ISO 8859-1 Latin-1 karakterkészlet használatos az esetérzékenység elhagyásakor. FONTOS: a 3.0-át megelőző gawk verziókban, az IGNORECASE csak a reguláris kifejezéssel végzett műveletekre volt hatással. Ma már befolyásolja a sztring-összehasonlításokat is.
NF
A mezők száma az aktuális bemeneti rekordban.
NR
A már beolvasott rekordok teljes összege.
OFMT
A számok kimeneti formátuma. Alapértelmezésben %.6g.
OFS
A bemeneti mezőelválasztó. Alapértelmezésben szóköz.
ORS
A kimeneti rekordelválasztó. Alapértelmezésben újsor karakter.
RS
A bemeneti rekordelválasztó. Alapértelmezésben újsor karakter.
RT
Rekordterminátor. A gawk arra a bemenő szövegre állítja be, amely illeszkedik az RS által meghatározott karakterre vagy reguláris kifejezésre.
RSTART
Az első, match() által talált karakter indexe;0, ha nincs találat.
RLENGTH
A match() által talált sztring hossza; -1, ha nincs találat.
SUBSEP
A többindexű tömbelemek indexelválasztó karaktere. Alapértelmezésben 34.


next up previous index
Következő: 15.50.7.4 Tömbök Fel: 15.50.7 VÁLTOZÓK, REKORDOK ÉS Előző: 15.50.7.2 Mezők   Index

1999-09-17