next up previous index
Következő: 15.50.8.5 Tevékenységek Fel: 15.50.8 MINTÁK ÉS TEVÉKENYSÉGEK Előző: 15.50.8.3 Egybeolvasott szimbólumok   Index

15.50.8.4 Ekvivalenciaosztályok

Az ekvivalenciaosztály ekvivalens karakterek listájának helyileg definiált neve. A név [= és =] közé van zárva. Például az e név használható volna az ``e'', ``e`,'' és ``e`.'' mindegyikének ábrázolására. Ebben az esetben a [[=e=]] olyan reguláris kifejezés, amely e-re e'-re és e`-re is illeszkedik. Ezek a szolgáltatások igen hasznosak a nem angolul beszélő területeken. A gawk által a reguláris kifejezések illesztéséhez használt könyvtári függvények jelenleg csak a POSIX karakterosztályokat ismerik fel; nem kezelik az egybeolvasott szimbólumokat vagy az ekvivalenciaosztályokat. A \y, \B, \<, \>, \w, \W, \`, és \' operátorok gawk-specifikusak; a GNU reguláris kifejezés könyvtárainak szolgáltatásaira épülő bővítések. A számos parancsssori opció azt szabályozza, hogy hogyan kezelje a reguláris kifejezésekben szereplő karaktereket.
Nincs opció
Alapesetben a gawk a POSIX reguláris kifejezések és a fent leírt GNU reguláris kifejezés operátorok minden szolgáltatását nyújtja. Azonban az intervallum-kifejezések nincsenek támogatva.
-posix
Csak a POSIX reguláris kifejezések támogatottak, a GNU operátorok nem definiáltak. (pl. a \w a literális w-re illeszkedik). Az intervallum-kifejezések engedélyezettek.
-traditional
A hagyományos Unix awk reguláris kifejezései működnek. A GNU operátorok nem definiáltak, az intervallum-kifejezések nem elérhetők és a POSIX karakterosztályok sem ([[:alnum:]] stb). Az oktális vagy hexadecimális escape szekvenciákkal megadott karakterek kezelése literális, még ha reguláris kifejezés metakaraktereket ábrázolnak is.
-re-interval
Engedélyezi az intervallum-kifejezéseket a reguláris kifejezésekben, még ha a -traditional opció meg is van adva.


next up previous index
Következő: 15.50.8.5 Tevékenységek Fel: 15.50.8 MINTÁK ÉS TEVÉKENYSÉGEK Előző: 15.50.8.3 Egybeolvasott szimbólumok   Index

1999-09-17