next up previous index
Következő: 5.1.2 A fájlrendszer Fel: 5.1.1 Előszó Előző: 5.1.1.8 Kivitelezés (implementáció)   Index

5.1.1.9 A fordításról

Nagyon sok leírás kezdődik valahogy így: ,,Alapművet tart kezében a mélyen tisztelt olvasó...'' Nem szeretem az ilyen típusú mondatokat, mert ez nagyjából azt jelentené, hogy a különféle dokumentumok legalább 85-99%-a nélkül lehetetlen elboldogulni a nagyvilágban. Remélhetőleg én nem esem ebbe a hibába, miközben probálom elmagyarázni a mélyentiszteltnek, hogy miért is érdemes elolvasni ezt a dokumentumot.

Komolyra fordítva végre a szót...

A Linux Rendszeradminisztrátor Kézikönyv olvasása közben (köszönet Horváth András-nak <horvatha@kvark.szif.hu> a fordításért) többször találtam utalást egy FSSTND nevű valamire - mint forrás szabványra -, amely leírja a Linux operációs rendszer fájlrendszerét. Tudáséhségemtől vezérelve megkerestem e dokumentumot, és nekifogtam az elolvasásának, amelyben igen sok - remélem nemcsak bennem felmerült - kérdésre kaptam választ.

Ráadásul a jószerencse látókörömbe sodort egy Szép Attila <szep@tolna.net> nevű úriembert, aki nélkül viszont biztosan nem készülhetett volna el a dokumentum magyar verziója, mivel LATEX-ben jelen pillanatban 99%-os analfabéta vagyok, de már gyógyul... Köszönet neki a sok türelemért és a kitartásért, amivel a végefelé bennem is tartotta a lelket, hogy végre elkészüljön az FHS magyar verziója.

Szóval...

Alapművet tart a kezében a mélyen tisztelt olvasó...(na, pont erről beszéltem az előbb...:-(

Ezt a dokumentumot nem kötelező elolvasni. Aki nem szeretné tudni, hogy egy FHS (Fájlrendszer-felépítési Szabvány) kompatibilis vagy FHS engedékeny rendszerben melyik könyvtárban nagyjából milyen típusú programokat, fájlokat, könyvtárakat találhatunk, az most gyorsan hagyja abba az olvasást és lélegezzen fel, hogy sikerült elkerülnie egy - a számára - érdektelen iromány végigolvasását. Akik viszont mindig is szerették volna tudni, hogy pl. a Linux alatt mit hol találnak, vagy pontosabban mit, hol érdemes keresni, azok csemegére leltek. Hiszen ki az, aki még soha sem veszett el a /var könyvtárfa lombja között... ,,Mi a fene lehet a spool könyvtárban? És merre találom a nyomtatási várakozósorban lévő állományokat?''

Nos ezekre, és a hasonló típusú kérdésekre a kedves olvasó itt megtalálhatja a választ. A leírtak természetesen nem 100%-ban érvényesek minden UNIX-típusú rendszerre (fordítás közben a DEBIAN és a RedHat Linux-ban is találtam eltéréseket ettől a dokumentumtól), hiszen az itt leírtak csak ajánlások, és mindenki annyit fogad el belőle...

A legjobb az egészben az, hogy ezt a fájlrendszerleíró szabványt nem kell most rögtön elolvasni (azoknak különösen nem, akik már régen letették a kezükből) elejétől a végéig, mert bármikor előkereshető egy adott - mondjuk barangolás közben felfedezett - alkönyvtár funkciója, sőt esetleg a benne szabványosan megtalálható fájlok listája is. Így az emberfia akkor jut hozzá az információhoz, amikor az éppen fontos a számára, és nem két szilvásgombóc között a menzán.

Legalábbis...

(gondolom én :-)

Murzsa Norbert
E-mail: <kuksi@kuksi2.igyuk.hu>


next up previous index
Következő: 5.1.2 A fájlrendszer Fel: 5.1.1 Előszó Előző: 5.1.1.8 Kivitelezés (implementáció)   Index

1999-09-17