next up previous index
Következő: 5.1.3 A Root (gyökér) Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.1.9 A fordításról   Index

5.1.2 A fájlrendszer

A UNIX fájlrendszer jellemzői:

E szabvány feltételezi azt, hogy az operációs rendszer alapját egy olyan FHS-engedékeny fájlrendszer alkotja, amely támogatja azokat a biztonsággal kapcsolatos lehetőségeket, amelyek a legtöbb UNIX fájlrendszerben megtalálhatóak. Ámbár e szabvány nem kísérli meg, hogy összhangban legyen minden lehetséges szempontból bármely részleges UNIX rendszerű implementációval, azért - több szempontból is - a UNIX, és a UNIX típusú rendszereken találtak alkotják a szabvány alapját alkotó elgondolásokat.

Ezek pedig (egyéb tényezők óvatos megfontolása után):

Definiálhatjuk a fájlok két világosan értelmezett kategóriáját: a megoszthatót a nem megoszthatóval szemben, és a változtathatót a nem változtatható tartalmú (statikus) ellenében.

A megosztható adatokat több hálózati számítógép megosztottan használhatja fel, míg a nem megosztható adatokat csak egy adott számítógép alkalmazhatja. Például a felhasználói home-könyvtárak lehetnek megosztottak, de az eszközmeghajtó lezárófájljai (lock) nem.

A statikus (nem változtatható tartalmú) fájlok közé tartoznak például a binárisok, a programkönyvtárak, a dokumentációk, és minden más, amely a rendszergazda beavatkozása nélkül nem változik meg.

A mentés, az adminisztráció és a heterogén hálózati rendszerek közötti fájlmegosztás megkönnyítésére megkívánt, hogy egyszerű és könnyen megérthető legyen a feltérképezés a könyvtáraktól (különösen azon könyvtárak esetében, amelyek potenciális beillesztési - mountolási - pontok), egészen a bennük tárolt adatok típusáig.

E dokumentumon keresztül, és természetesen bármely jól megtervezett rendszer esetében, ezen legfőbb alapelvek megértése fogja segíteni a struktúra megértését, és nyújt további következetességet.

A megosztható és a nem megosztható adatok közötti megkülönböztetés több okból is szükséges:

A ,,megosztható'' megkülönböztetés általában támogatott például:

A statikus-sal (nem változó) szembeni változtatható megkülönböztetés két fő területen érinti a fájlrendszert:

Íme egy összefoglaló táblázat. Mivel e táblázat általános példákat tartalmaz, nem alkalmazható valamennyi lehetséges FHS-engedékeny rendszer implementációja esetében.

  megosztható nem megosztható
statikus /usr /etc
  /opt /boot
változtatható /var/mail /var/run
  /var/spool /var/lock

next up previous index
Következő: 5.1.3 A Root (gyökér) Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.1.9 A fordításról   Index

1999-09-17