next up previous index
Következő: 5.1.4 /bin : Alapvető Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.2 A fájlrendszer   Index

5.1.3 A Root (gyökér) könyvtár

Ez a fejezet a root (gyökér) könyvtár felépítését írja le. A root fájlrendszernek - a megfelelő működéshez - tartalmaznia kell a bootolással, a mentésből való visszatöltéssel, az újraélesztéssel és a rendszer javításával kapcsolatos eszközöket:

A megfontolások mérlegelésekor az elsődleges gond az szokott lenni, hogy melyik a legkedvezőbb elhelyezése ennek a sok dolognak úgy, hogy továbbra is megtartsuk azt a célt, hogy a root fájlrendszer olyan kis méretű maradjon, amennyire csak lehetséges. Több okból is kívánatos, hogy a root fájlrendszer kisméretű legyen:

A programoknak sosem kellene létrehozni vagy megkívánni olyan fájlokat vagy alkönyvtárakat, amelyek a root könyvtárban vannak. Ezek más elhelyezése az FHS hierarchiában jóval nagyobb hajlékonyságot adnak bármely programcsomag számára.

Különböző okai vannak annak, hogy miért tiltott új alkönyvtárak létrehozása a root fájlrendszeren:


A gyökér

A fenti listában meghatározott valamennyi könyvtár részletezésre kerül az alábbi alfejezetekben. A /usr és a /var könyvtárak felépítését egy-egy külön fejezet ismerteti.

Az operációs rendszer kernel-image fájlját vagy a / vagy a /boot könyvtárban kell elhelyezni. A kernel elhelyezkedésének további információi a /boot könyvtárra vonatkozó részben találhatók.


next up previous index
Következő: 5.1.4 /bin : Alapvető Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.2 A fájlrendszer   Index

1999-09-17