next up previous index
Következő: 15.51.4 SPECIÁLIS PARANCSOK Fel: 15.51 gpm(1) Előző: 15.51.2 VÁZLAT   Index

15.51.3 LEÍRÁS

Ez a csomag egy hasznos egérszerver próbál lenni Linux konzolon futó alkalmazások részére. A ,,selection'' csomagon alapszik és a kód egy része is magából a selection­ből származik. Ez a csomag a ,,selection'' kiváltására készült egyfajta kivág-és-beilleszt mechanizmusként, de vannak további lehetőségei is. A ,,selection'' csomag valósította megelsőként a kivág-és-beilleszt funkciót Linuxon két egérgomb használatával és a kivágás puffer (cut buffer) neve még most is ,,selection buffer'' (,,kiválasztás puffer'') vagy csak egyszerűen ,,selection'' (,,kiválasztás'') ebben a dokumentumban. Az alábbi információk a tex-info fájlból származnak, ami az elsődleges információforrás.

A gpm program egy démonnak tekinthető (ezért a gpmd jobb név lenne neki). Ez a fejezet szándékszik leírni a gpm parancssori opcióit, míg a belső tulajdonságok a következő részekben körvonalazódnak.

Gpm belső tulajdonságok.

Az ioctl(TIOCLINUX) redszerhívásban lévő szigorítások miatt a gpm-et a rendszeradminisztrátornak kell futtani. A szigorítások a legutóbbi 1.1-es kernelekbe kerültek be, egy a kiválasztással és a képernyő dump-pal kapcsolatban álló biztonsági rés javításaként.

A szerver a felhasználó ízlése szerint konfigurálható és minden alkalmazás örökli a szerver viselkedését.

Az 1.02 verziótól kezdődően az egér viselkedése újrakonfigurálható minden, konzolra történő felhasználói bejelentkezéskor. Lásd a ``-q'' Szerver Segélykérés leírását.

A 0.97 verziótól a szerver program a háttérbe került. A gpm megállítható a -k parancssori paraméterrel történő ismételt meghívással, bár a killall gpm jobb választás lehet.


next up previous index
Következő: 15.51.4 SPECIÁLIS PARANCSOK Fel: 15.51 gpm(1) Előző: 15.51.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17