next up previous index
Következő: 15.64.5 OPCIÓK Fel: 15.64.4 HASZNÁLAT Előző: 15.64.4 HASZNÁLAT   Index

15.64.4.1 Most következzen egy kis zavaros számítógép­tudomány

A ^ azt jelenti, hogy a Control billentyűt lenyomva kell tartani az utána következő billentyű lenyomása alatt (ugyanúgy, ahogy a Shift-et a nagybetűkhöz). Számos vezérlőkarakter-szekvencia elérhető más billentyűvel, így nem kell lenyomni a Control billentyűt: Az ESC a ^[-et, a Del a ^?-et, a Backspace a ^H-t, a Tab a ^I-t, a Return vagy az Enter a ^M-et, a Linefeed a ^J-t helyettesíti. Némely billentyűzetnél gondot okoz néhány vezérlőkarakter-szekvencia. A ^_-t, mt és a ^@-ot általában a Shift lenyomása nélkül is be lehet írni (azaz próbáld ki a ^- -et, a ^6-ot és a ^2-őt). Más billentyűzeten ezek máshol lehetnek. Próbáld ki a ^.-ot, a ^,-őt és a ^/-et. A ^SZÓKÖZ általában a ^@ helyett használható. A ^\-t és a ^]-et sok kommunikációs program értelmezi, például a telnet és a kermit. Általában kétszer kell megnyomni ezeket a billentyűket, hogy átjussanak a kommunikációs programon.

Amikor ^K H-t nyomsz, a képernyő tetején megjelenik az első súgóablak. Amíg a súgóablak a képernyőn van, folytathatod a szöveg bevitelét és szerkesztését. Más témához lapozhatsz, ha ^[,-t és ^[.-ot nyomsz (ez az ESC , és az ESC .). A súgóablak eltüntetéséhez használd a ^K H-t.

Testre szabhatod a billentyűzetkiosztást, a súgóképernyőt és számos alapviselkedést, ha a JOE inicializációs fájlját (Debianon a /etc/joe/joerc) .joerc néven a home-könyvtáradba másolod, és módosítod. Lásd lent a joerc fejezetet.

Ha alapértelmezett editorként a JOE-t akarod használni e-mailhez és news olvasáshoz, állítsd be az EDITOR és a VISUAL környezeti változókat a shelled inicializációs fájljában (.cshrc vagy .bashrc).

Számos homályos indítási paraméter beállítására lehet még szükség, főleg akkor, ha a terminálod nem úgy frissíti a képernyőt, ahogy elvárnád. Lásd lent a Környezeti változók fejezetet.


next up previous index
Következő: 15.64.5 OPCIÓK Fel: 15.64.4 HASZNÁLAT Előző: 15.64.4 HASZNÁLAT   Index

1999-09-17