next up previous index
Következő: 15.64.7 PÉLDÁK Fel: 15.64.6 A SZERKESZTÉSI MUNKA Előző: 15.64.6.9 Szövegkeresés   Index

15.64.6.10 Reguláris kifejezések

Számos különleges karaktersorozatot vihetsz be keresendő szövegként:
\*
Nulla vagy több karaktert talál meg. Például, ha A \*B-t adsz megkeresendő szövegnek, a JOE olyan A-t fog keresni, amit akár hány karakter követ, azután pedig egy B.
\?
Pontosan egy karaktert talál meg. Például, ha A \?B-t adsz megkeresendő szövegnek, a JOE megtalálja AXB-t, de nem találja meg AB-t vagy AXXB-t.
\^ $
Ezek egy sor elejére és végére illeszkednek. Például, ha \^teszt\$­et keresel, a JOE a sorban önmagában álló teszt-et találja meg.
\< \>
Ezek egy szó elejére és végére illeszkednek. Például, ha \<\*is\*\>-at keresel, a JOE megtalálja azt az egész szót, amely tartalmazza az is részsztringet.
\[...]
A szögletes zárójelek között álló bármelyik karakterre illeszkedik. Például, ha a \[Ee]zt keresendő sztringet adod meg, a JOE egyaránt megtalálja az Ezt és az ezt szavakat. A zárójelek között karaktertartományt is megadhatsz. Például a \[A-Z] megtalálja az összes nagybetűt. Ha a zárójelek között az első karakter ^, a JOE azokat a karaktereket fogja keresni, amelyek nincsenek a zárójelben.
\c
Hasonlóan működik, mint a \*, de csak helyesen zárójelezett C­nyelvű kifejezésekre illeszkedik. Például, ha malloc(\c) szót keresed, a JOE minden malloc függvényhívást megtalál még akkor is, ha ) van a zárójelek között.
\+
A \+-t követő karakterből nullát vagy többet talál meg. Például, ha a \[ ]\+\[ ] sztringet keresed, ahol a szögletes zárójelek között SZÓKÖZ és TAB áll, a JOE a whitespace-eket találja meg.
\\
Egyetlen \-re illeszkedik.
\n
A speciális sorvége vagy újsor karaktert találja meg.

Számos különleges karaktersorozatot adhatsz meg a helyettesítő sztringben is:

\&
A kereső sztringre illeszkedő szöveggel helyettesít. Például, ha a kereső sztring \<\ * \> volt, ami szavakra illeszkedik, és ,,\&'' a helyettesítő sztring, a JOE idézőjelbe rakja a szavakat.
\0 - \9
Az N-edik \*-ra, \?-re, \+-ra, \c-re vagy \...-re illeszkedő szöveggel helyettesít.
\\
Használd ezt, ha \-t akarsz tenni a helyettesítő sztringbe.
\n
Használd ezt, ha sorvége jelet akarsz tenni a helyettesítő sztringbe.


next up previous index
Következő: 15.64.7 PÉLDÁK Fel: 15.64.6 A SZERKESZTÉSI MUNKA Előző: 15.64.6.9 Szövegkeresés   Index

1999-09-17