next up previous index
Következő: 15.82.4 OPCIÓK Fel: 15.82 mount(8) Előző: 15.82.2 VÁZLAT   Index

15.82.3 LEÍRÁS

Egy Unix rendszeren elérhető összes fájl egy nagy, faszerkezetű, hierarchikus rendszerben van elhelyezve, amely a / könyvtárból gyökerezik. Az innét elérhető fájlok azonban több eszközön helyezkedhetnek el. A mount parancs arra szolgál, hogy egy eszközön található fájlrendszert ebbe a nagy fastruktúrába bekapcsoljunk. Ezzel ellentétes értelmű az umount(8), ami a lecsatolásra szolgál.

A mount szokásos formája:

mount -t type device dir

Ez arra utasítja a kernelt, hogy a device eszközön talált type típusú fájlrendszert a dir könyvtárhoz csatolja. A dir esetleges korábbi tartalma, tulajdonosa és módjai eltűnnek amíg ez a fájlrendszer csatolva marad, és a dir elérési út a device-on található fájlrendszernek felel meg.

A hívás három formája ténylegesen nem csatol semmit:

mount -h
segítő üzenetet ad;
mount -V
a program verzióját írja ki; és a
mount [­t type]
listázza a csatolt (type típusú) fájlrendszereket. (Lásd lentebb.)

A proc fájlrendszer nincs kapcsolatban egy speciális eszközzel, és csatolásakor egy tetszőleges kulcsszó, mint pl. a proc használható az eszközmegadás helyett. (A szokásos none választás kevessé szerencsés: a umount `none busy' hibaüzenete félreérthető lehet.

A legtöbb eszközt egy fájlnév jelzi, amely egy blokkos speciális eszközre mutat, mint pl. /dev/sda1, de van más lehetőség is. Például az NFS (Network File System = Hálózati Fájlrendszer) csatolásakor a device lehet ilyesmi is: knuth.cwi.nl:/dir.

A /etc/fstab fájl (lásd fstab(5) ), tartalmazhat olyan sorokat, melyek azt írják le, hogy mely eszközöknek melyik a szokásos csatolási pontja és csatolási opciói. Ezt a fájlt háromféleképpen lehet használni:

1.
A mount -a [-t type] parancs (mely többnyire rendszerindító szkriptekben fordul elő) az fstab-ban felsorolt összes fájlrendszer csatolását eredményezi a megadott opciókkal, kivéve, ha a megfelelő sor tartalmazza a noauto kulcsszót. A -F opció használata esetén a parancs több alprocesszt indít (fork), így a fájlrendszerek szimultán kerülnek csatolásra.
2.
Amikor egy, az fstab-ban szereplő fájlrendszert csatolunk, elegendő csak az eszközt, vagy csak a csatolási pontot megadni.
3.
Alapvetően csak a rendszergazda (superuser) tud fájlrendszert csatolni, de ha az fstab megfelelő sora tartalmazza a user opciót, akkor bárki csatolhatja a megfelelő rendszert.

Így pl. egy /dev/cdrom /cd iso9660 ro,user,noauto,unhide sor az fstab fájlban azt eredményezi, hogy minden felhasználó csatolhatja az iso9660 fájltípusú CD-ROM-ot a mount /dev/cdrom vagy mount /cd parancsokkal. Részletesen lásd az fstab(5) kézikönyvlapon.

A mount és umount programok egy listát kezelnek a pillanatnyilag csatlakoztatott fájlrendszerekről. A lista a /etc/mtab fájlban található. Argumentum nélkül a mount ezt a listát nyomtatja ki. Amikor a proc fájlrendszert csatoljuk (mondjuk a /proc-ba), a /etc/mtab és a /proc/mounts fájloknak hasonló tartalmuk lesz. Az előzőben egy kicsit több információ van, mint pl. a használt opciók, de ez nem feltétlenül a legaktuálisabb.(Lásd pl. a -n opciót lejjebb.) Lehetséges a /etc/mtab-ot egy /proc/mounts-ra mutató szimbolikus kötéssel helyettesíteni, de ebben az esetben bizonyos információkat elvesztünk. (Pl. a ,,hurok eszköz'' (loop device) kezelése kényelmetlenebbé válik.)


next up previous index
Következő: 15.82.4 OPCIÓK Fel: 15.82 mount(8) Előző: 15.82.2 VÁZLAT   Index

1999-09-17