next up previous index
Következő: 5.1.16.7 /var/log : Naplófájlok Fel: 5.1.16 A /var hierarchia Előző: 5.1.16.5 /var/games : A   Index

5.1.16.6 /var/lock : Lezáró (lock) fájlok

A lezáró fájlokat a /var/lock könyvtár struktúrában kellene tárolni.

Az eszközmeghajtók lezáró fájljait éppúgy, mint a soros eszköz lezáró fájljait - amelyek eredetileg vagy a /usr/spool/locks, vagy a /usr/spool/uucp könyvtárban voltak fellelhetők -, most a /var/lock könyvtárban kellene tárolni. Az elnevezési megkötések, amelyeket be kellene tartani: LCK.. és ezt követi az eszközmeghajtó alapneve. Például, a /dev/cua0 lezárására az LCK..cua0 fájl jöhet létre.

Az eszközmeghajtó fájlok lezárására használt fájlnevek formátumának HDB UUCP lezáró fájl formátumúnak kell lennie. A HDB formátum tárolja a folyamat (processz) azonosítót (PID), 10 byte-os ASCII decimális számként, egy ezt követő új sorral. Például, ha az 1230-as folyamat (processz) fenntart egy lezáró fájlt, annak 11 karaktert kellene tartalmaznia: szóköz, szóköz, szóköz, szóköz, szóköz, szóköz, egy egyest, egy kettest, egy hármast, egy nullát és egy újsor karaktert.

Majd ezután, ha bármi is használni kívánja a /dev/cua0-t, elolvassa a lezárófájlt, majd ennek megfelelően cselekszik (valamennyi lezárófájlnak mindenki számára olvashatónak kellene lenni a /var/lock könyvtárban).
1999-09-17