next up previous index
Következő: 1.6 Internet, intranet Fel: 1. Előszó Előző: 1.4 Biztonság   Index


1.5 Kooperáció, integráció

A Linux más Unix rendszerekhez - magától értetődő -, tud kapcsolódni. Mivel az Interneten tervezték, ismeri az ehhez kapcsolódó protokollokat. A szabványos protokollok alapján jól megértik egymást.

Novell hálózatokba is be tud illeszkedni, akár munkaállomásként, akár kiszolgálóként. A Mars_nwe emulátor segítségével 3.1x-es Novell szerverként tud dolgozni. A Novell cég 1999. végére ígéri, hogy elkészül az a - igaz, hogy pénzért megvásárolható - program, amely Linux alatt natívan futva alkalmassá teszi a Linux-os gépeket arra, hogy a 4.xx-es Novell hálózatokban az NDS-be integrálják erőforrásaikat. Munkaállomásként több lehetőség is kínálkozik a Novell-es környezetben. Dosemulátor-ból is elérhetjük a hálózatot (teljes IPX/SPX támogatással), az ncpfs csomag segítségével be tudunk csatolni Novell-es kiszolgálókról köteteket, sőt tovább is tudjuk őket exportálni.

Windows hálózatokban is kiválóan használható fájl- és nyomtatószervernek, vagy akár arra is, hogy a Windows-os gépek róla futtassák az alkalmazásokat. A legújabb SaMBa csomag segítségével, akár Windows NT-knek is, képes PDC-ként (Primary Domain Controler - elsődleges tartományvezérlő) is működni. A kiajánlott könyvtárak a Windows-okon hálózati meghajtóként és nyomtatóként látszanak. A kliensek számára pontosan úgy látszik, mint egy Windows NT 4.0-ás szerver.

Az smb-nat nevű program segítségével lehetőségünk van a Windows-os hálózat ellenőrzésére is. Természetesen kliensként is képes érvényesülni ilyen hálózatokban, az smbfs és a SaMBa csomag segédprogramjainak segítségével. Érdekességképpen: fax-szerverként is működhet Windows-os hálózatokban is.

Léteznek olyan programok, amelyek lehetővé teszik, hogy egy DOS-t futtató gépről be tudjunk telnetelni a Linux-ra, vagy elérjük a kiajánlott könyvtárakat és nyomtatókat. Ilyen programok találhatóak a CD programok alkönyvtárában.

A nagygépek általában ugyanazokat a protokollokat használják, mint a Unix-os gépek, tehát ugyanaz vonatkozik rájuk is, mint azokra.

Lehetőségünk van arra, hogy merevlemez nélküli gépeket indítsunk, boot-eprom segítségével, Linux-os szerverünkről, és azokat karakteres terminálként, vagy akár X terminálként használjuk.

Kifejlett programozási eszközei kiváló lehetőséget teremtenek a többplatformos fejlesztésre. (Például a Sony is bejelentette, hogy a Linux operációs rendszert használja majd Intel platformon a PlayStation 2 játékok fejlesztéséhez.) A programozás eszközeiről szól ez a fejezet. Adatbázisok elérése is lehetséges ODBC-n keresztül, de akár egy Web-szerveren keresztül is lehetővé tehetjük ezt az Apache + php3 + CGI hármas segítségével.

Támogatja az összes ismert hálózati protokollt, a TCP/IP legújabb verzióját, az IPv6-ot is. A támogatott hálózati protokollok felsorolása megtalálható ebben a fejezetben. A teljesség igénye nélkül egy felsorolás a támogatott lehetőségekről: IPX, SPX, IP, TCP, UDP, DNS, NIS, FTP, HTTP, NFS, DHCP, BOOTP, RPC, LPR, SNMP, LDAP, POP3, IMAP4, NNTP, S/MIME, PPP, SLIP, PLIP, ODBC, IPv6, IPv4, NTP, SMTP.


next up previous index
Következő: 1.6 Internet, intranet Fel: 1. Előszó Előző: 1.4 Biztonság   Index

1999-09-17