next up previous index
Következő: 1.7 Címtár Fel: 1. Előszó Előző: 1.5 Kooperáció, integráció   Index


1.6 Internet, intranet

Alkalmas WWW-, FTP-, DNS-, DHCP-, Gopher-, levelező-, PPP-, hír és proxyszervernek, routernek, bridge-nek és gateway-nek. Ezekből a szerverekből több is rendelkezésre áll, választási lehetőséget nyújtva. Képes dinamikus web-oldalak létrehozására, támogatást nyújt Java, JavaScript, Perl, CGI használatához.

Az SSL segítségével (nem teljesen ingyenes) elektronikus kereskedelem lebonyolítására is alkalmas. Lehetséges adatbázisok elérése WWW-n keresztül, például az Apache + php3 + CGI hármason keresztül. Léteznek szoftverek web-oldalak indexeléséhez, így lehetővé válik adatok publikálása, visszakeresése a weben, akár verziókontrollal egybekötve is. Kernelszinten támogatja tűzfalak létrehozását.

Többféle levelezési rendszer is rendelkezésre áll (POP3, SMTP, IMAP4), professzionális levelező-szerverek; levélolvasó programból is válogathatunk kedvünkre, akár karakteres, akár grafikus felületen akarunk dolgozni.

Hírszerverből és hírolvasó programból is van választási lehetőségünk. Böngészőből is több áll rendelkezésünkre, az ingyenessé tett Netscape-től a karakteres terminálon használható lynx-ig. (Érdekességképpen: a html 4.0 szabványnak sok olyan része van, amit a piacon lévő böngészők közül egyedül a lynx támogat!) A hálózati alkalmazásokról bővebben ebben a fejezetben olvashatunk.

Virtuális magánhálózatok létrehozására alkalmas szoftver a vpn (szüksége van az ssh nevű csomagra is, ami nem teljesen ingyenes). Lehetséges modem és ISDN kártya használata is, képes akár dinamikusan - egy kérés érkezésekor - felépíteni és lebontani a kapcsolatot, ha nincs rá szükség.

Támogatja a PPP, SLIP és PLIP protokollokat, tehát lehetőségünk van soros és párhuzamos portokon egyaránt használni a hálózatot. Egyidejűleg tud kapcsolódni a belső hálózatra, és - például modemen keresztül - az Internetre is. Lehetőséget biztosít arra is, hogy a hálózat többi gépe rajta keresztül használja az Internet lehetőségeit.

Az X Window System-nek köszönhetően grafikus felületen keresztül be tudunk jelentkezni bármelyik (megfelelően beállított) gépre, tehát meg lehet valósítani például, hogy kis teljesítményű gépeket használva nagy erőforrásigényű programokat is használhassunk. (Az X Window System tulajdonságairól és lehetőségeiről ebben a fejezetben olvashatunk.)


next up previous index
Következő: 1.7 Címtár Fel: 1. Előszó Előző: 1.5 Kooperáció, integráció   Index

1999-09-17