next up previous index
Következő: 5.6.3 Felhasználók létrehozása kézzel Fel: 5.6 Felhasználók és csoportok Előző: 5.6.1 Felhasználói- és csoportazonosító   Index

5.6.2 Kezdeti környezet: /etc/skel

[57]

Amikor egy új felhasználó home könyvtára létrejön, a /etc/skel tartalma alapján töltődik fel új tartalommal. Ezért ebbe a könyvtárba a rendszeradminisztrátor létrehozhat egy szép környezetet az új felhasználók számára. Pl. létrehozhat egy /etc/skel/.profile fájlt, amely az EDITOR környezeti változót egy népszerű, új felhasználóknak szánt szövegszerkesztőre állítja be.

Általában az a legjobb, ha a /etc/skel a lehető legkisebb, mivel csaknem lehetetlen a már létrehozott felhasználói fájlok frissítése. Pl. ha a közkedvelt editor megváltozik, minden már létező felhasználónak meg kell szerkeszteni a .profile fájlját. A rendszeradminisztrátor megkísérelheti ezt automatikusan, shell szkriptből megtenni, de ilyenkor nagyon nagy valószínűséggel sérülhet valakinek a módosított .profile fájlja.

Hacsak lehetséges, a globális konfigurációt globális fájlokba érdemes tenni, mint pl. a /etc/profile. Ezáltal a felhasználói fájlok megsértésének veszélye nélkül változtathatjuk meg a beállításokat.
1999-09-17