next up previous index
Következő: 5.6.4 Felhasználók törlése Fel: 5.6 Felhasználók és csoportok Előző: 5.6.2 Kezdeti környezet: /etc/skel   Index

5.6.3 Felhasználók létrehozása kézzel

[57]

Egy új felhasználói számla kézzel is létrehozható, ha követjük az alábbi lépéseket:

1.
Szerkesszük meg a /etc/passwd fájlt a vipw (8) programmal, és adjunk egy új sort hozzá, mely az új számlát írja le. Nagyon vigyázzunk a szintaxisra! Ne szerkesszük egy általános szövegszerkesztővel a jelszófájlt! A vipw lefoglalja a fájlt, így más programok nem fogják frissíteni a szerkesztés ideje alatt. A jelszó mezőjébe írjunk `*'-ot, hogy még ne lehessen bejelentkezni a számlára.
2.
Hasonlóan szerkesszük meg a /etc/group fájlt a vigr paranccsal, ha új csoportot is létre kell hoznunk.
3.
Hozzuk létre a home könvtárat az mkdir paranccsal.
4.
Másoljuk a /etc/skel tartalmát a home könyvtárba.
5.
Korrigáljuk a tulajdonosokat és az engedélyeket a chown (15.15. fejezet) és chmod (15.14. fejezet) parancsokkal. A -R opció hasznos lehet.
6.
Állítsuk be a jelszót a passwd (1) paranccsal (15.88. fejezet).
Az utolsó lépés után a számla működni fog. Ezért ezt valóban csak legutoljára szabad megtenni, különben a felhasználó bejelentkezhet, miközben készítjük a számláját, ami bonyodalmakhoz vezethet.

Néha szükséges olyan buta számlák létrehozása, melyet nem használ egy ember sem. Pl. egy anonymous FTP-szerver létrehozásához egy ftp nevű felhasználót kell létrehozni. Ilyen esetekben nem szükséges a jelszót beállítani, sőt, jobb, ha nem tesszük meg, mert így senki sem tudja azt használni, csak a root, mivel ő minden felhasználó nevében dolgozhat.


next up previous index
Következő: 5.6.4 Felhasználók törlése Fel: 5.6 Felhasználók és csoportok Előző: 5.6.2 Kezdeti környezet: /etc/skel   Index

1999-09-17