next up previous index
Következő: 2.2 A Linux története Fel: 2. Bevezetés Előző: 2. Bevezetés   Index


2.1 A UNIX története

1968-ban a General Electrics az AT&T Bell Laboratories és a Massachusetts Institute of Technology közösen dolgoztak egy operációs rendszeren, amit Multics-nak (Multiplexed Information and Computing Services) neveztek el. Az AT&T Bell Laboratories úgy döntött, hogy visszahívja kutatóit a projektből. Ezen kutatók egyike - Ken Thompson -, 1969-ben kifejlesztett egy új rendszert egy PDP-7-es miniszámítógépre - ami ezen az ábrán látható -, amit UNIX-ak nevezett el (ahol az Uni egyet jelent).

Kép: PDP-7-es miniszámítógép
PDP-7-es miniszámítógép

1970-ben Ken Thompson és Dennis Ritchie átírják a rendszert egy PDP-11-es gépre - ami ezen az ábrán látható -, 1973-ban pedig C nyelven újraírják a kernelt, ami ezáltal hordozhatóvá válik. A UNIX-ról az első részletes publikáció 1974-ben jelenik meg. Akkoriban az AT&T ki volt tiltva a számítástechnikai piacról, (így nem árulhatta pénzért a UNIX-ot) ezért a forráskódot ingyen bocsátották az egyetemek rendelkezésére. Mivel akkoriban az egyetemeken szinte csak PDP-11-es gépek voltak nagyon sok helyen kezdték el használni a UNIX-ot. Rövid idő alatt több, mint 500 különböző változat jön létre.

Kép: PDP-11-es számítógép
PDP-11-es számítógép

1979-ben az AT&T Bell Laboratories elkezdi a UNIX hivatalos verzióinak kibocsátását, a rendszer használatának engedélyhez kötését. Ez azután következhetett be, hogy az amerikai kormány részekre bontotta az AT&T-t, és az utódoknak megnyitotta az utat a számítástechnikai piac felé.

A kaliforniai Berkeley Egyetemen olyan új tulajdonságok kerülnek bele a rendszerbe, amik széles körben elfogadottá válnak. 1975-ben adják ki az első BSD-t (Berkeley Software Distribution).

Az 1970-es évek végén a BSD UNIX-ot a DARPA (Department of Defense's Advanced Research Project Agency) egyik kutatási programjának alapjául választják.

1980-ban készül el az első UNIX, ami IBM PC-ken működik - a Xenix. Érdekes módon a Microsoft fejlesztette ki. Első változatai csak i8088-as processzoron futottak, ezért nem is volt igazi többfelhasználós. De az i80386 alapú PC-k megjelenésével a Xenix is biztosítani tudta a hagyományos UNIX gépek funkcióit.

1982-ben az AT&T kibocsátja az első kereskedelmi verziót, a System 3-at. Az első kereskedelmi UNIX verzió a System III volt, de nem volt igazán sikeres. Egy évvel később jelent meg egy javított változat, System V néven. Ez már több kiadást is megért - Release 2, 3, és 4 néven.

1983-ban kibocsájtják a BSD 4.2 UNIX verziót (ezt adoptálta később a Sun is). Elindul egy egységesítési törekvés, az AT&T kidolgozza a SVID (System V Interface Definition) néven ismert ajánlását, amely az általa szabványosnak tekintett System V rendszerhívásainak és szubrutinjainak egységes felhasználói felületét és definícióit határozza meg.

Más intézmények is felismerik a UNIX szabványosításának szükségességét. Az IEEE (Institute of Electrical and Electronic Engineers - Nemzetközi Villamosmérnök Szövetség) égisze alatt kifejlesztik a POSIX (Portable Operating System) szabványt, a UNIX operációs rendszerek szabványát. Maga a szabvány több részre oszlik. Egyes részei csak a shellre és a parancsokra vonatkoznak, más részei a rendszerfelügyeletet fedik le. Bár a POSIX a UNIX rendszerek szabványa, más operációs rendszerek is támogatják - például a Windows NT. Jelenleg az ANSI és az ISO is támogatja a POSIX szabványt, melynek a Linux megfelel.

1991-ben a Unix System Laboratories kibocsátja a System V Release 4-et, amely egyesíti magában több rendszer vonásait. Válaszul több más cég (IBM, Hewlett-Packard, stb.) megalakítja az OSF-et (Open Software Foundation), hogy létrehozzák saját standard UNIX verziójukat.

1993. júniusában az AT&T eladja UNIX-át a Novell-nek, így a Unix System Laboratories a Novell UNIX System's Group részévé válik. A Novell elkészíti a UnixWare-t, amely a System V 4-en alapul, és kapcsolatot tud tartani a Novell NetWare-rel is.

1993. októberében a Novell átruházza a UNIX név használatának jogát az X/Open-re, amely egy nemzetközi szabványügyi szervezet. ,,Az X/Open a POSIX ajánlásokat továbbfejlesztve és a legfontosabb gyártókkal konzultálva fejlesztette ki az úgynevezett Spec 1170 ajánlást, ami jelenleg a UNIX minősítés alapját képezi.''[2] Ezt más néven UNIX 95 szabványnak is nevezik.

Jelenleg is elég sokféle UNIX van forgalomban, a nagyobb számítógépgyártó cégeknek van saját UNIX-a. Lásd ezt a táblázatot

Táblázat: Elterjedt UNIX-ok
A UNIX neve A gyártó cég
AIX IBM
HP-UX Hewlett-Packard
Irix Silicon Graphics
Nextstep Next
Solaris Sun Microsystems
SunOS Sun Microsystems
Unixware Novell
[16]

Ingyenes UNIX-klónokból is többfélét lehet találni: Linux, FreeBSD.


next up previous index
Következő: 2.2 A Linux története Fel: 2. Bevezetés Előző: 2. Bevezetés   Index

1999-09-17