next up previous index
Következő: 5.10.4 Ha az óra Fel: 5.10 Időbeállítás Előző: 5.10.2 A hardver és   Index

5.10.3 Az idő beállítása és kijelzése

A Debian rendszeren, a rendszer időzónája a /etc/localtime szimbolikus kötésen (symbolic link) keresztül kerül meghatározásra. Ez a link arra az időzóna-adatfájlra mutat, amely a helyi időzónát írja le. Az időzónák adatfájljai a /usr/lib/zoneinfo könyvtárban találhatók. Más Linux terjesztések esetében e fájlok elhelyezkedése ettől eltérhet. Egy felhasználó megváltoztathatja a saját időzónáját, ha beállítja a TZ környezeti változót. Ha ez nincs beállítva, akkor a rendszer időzónája lesz a feltételezett időzóna. A TZ változó szerkezete a tzset (3) kézikönyv lapján ismerhető meg bővebben.

A date parancs a jelenlegi dátumot és időt mutatja meg, de felhasználható a kernel szoftver órájának beállítására is.

Ha további részletekre is kíváncsi vagy, akkor nézd meg a date kézikönyv lapját - bár a szintaxis egy kissé misztikus. Egyedül a root képes az idő beállítására. Amíg a felhasználó képes beállítani a saját időzónáját, az óra ugyanaz mindenki számára. A date parancs kizárólag a szoftver órát állítja és mutatja meg. A clock parancs hangolja össze a hardver és a szoftver órákat. Ez a rendszer boot-olási ideje alatt történik, amikor a hardverórát beolvasva, a szoftver óra beállításra kerül. Amennyiben mindkettő beállítása szükséges, akkor először állítsuk be a szoftver órát a date paranccsal, majd a hardverórát a clock -w paranccsal5.4. Az -u opció5.5azt mondja meg a clock parancsnak, hogy a hardveróra világidőben értendő. Az -u opciót mindenképpen helyesen kell használnunk, különben a számítógép össze fog zavarodni a pillanatnyi idővel kapcsolatban.

Az órákat mindenképpen a kellő óvatossággal változtassuk meg. A Unix rendszer nagyon sok alkotórésze számára fontos, hogy az órák megfelelően működjenek. Például a cron démon periódikusan futtatja a parancsokat. Ha megváltoztatod az órát, a cron összezavarodik, hogy vajon szükséges-e futtani a parancsokat vagy nem.

[...]

A cron jelenlegi verziója ezt már megfelelően kezeli, de azért még mindig óvatosnak kell lennünk. A nagy ugrások és a visszaugrások sokkal veszélyesebbek, mint a kisebbek vagy az előreugrások.


next up previous index
Következő: 5.10.4 Ha az óra Fel: 5.10 Időbeállítás Előző: 5.10.2 A hardver és   Index

1999-09-17