next up previous index
Következő: 6. Környezet testreszabása Fel: 5.10 Időbeállítás Előző: 5.10.3 Az idő beállítása   Index

5.10.4 Ha az óra elromlik

A Linux szoftver órája nem mindig pontos. A PC hardvere által generált periódikus időzítő megszakitás (timer interrupt) tartja mozgásban. Ha a rendszeren túl sok processz fut, ez megnyújthatja az időzítő megszakítás kiszolgálását és a szoftveróra elkezd késni. A hardveróra önállóan jár és általában pontosabb is. Amennyiben a számítógépedet elég gyakran indítod újra (ez a legtöbb rendszer esetében ez annak köszönhető, hogy nem szerverek), az órája általában eléggé pontos marad.

Ha a hardver óráját szükséges beállítani, akkor általában a legegyszerűbb újraindítani a gépet, és a BIOS setup kepernyőjén keresztül elvégezni azt. Ezzel elkerülhetjük valamennyi problémát, amelyet a rendszeridő változása okozhat. Ha a BIOS-on keresztüli beállítás nem választható, állítsd be az új időt a date, majd a clock paranccsal (ebben a sorrendben), de készülj fel a rendszer újraindítására, ha a rendszer egyes részei különösen kezdenének viselkedni.

A hálózati számítógép (még akkor is, ha csak modemes kapcsolatról van szó) képes automatikusan ellenőrizni a saját óráját, összehasonlítva más számítógépek órájával. Amennyiben a másik számítógép tudja tartani a pontos időt, mindkét számítógép tartani fogja a pontos időt. Ez megtehető, használva az rdate és a netdate parancsokat. Mindkét parancs egy távoli számítógép idejét ellenőrzi (a netdate képes több különböző távoli számítógépet is kezelni), és a helyi számítógép idejét a távoli számítógép ideje alapján állítja be. Ezeket a parancsokat rendszeresen futtatva, a számítógép olyan pontos időt fog mutatni, mint a távoli számítógép.


next up previous index
Következő: 6. Környezet testreszabása Fel: 5.10 Időbeállítás Előző: 5.10.3 Az idő beállítása   Index

1999-09-17