next up previous index
Következő: 8.3.1.2 A Lynx indítása Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1 Lynx   Index

8.3.1.1 Bevezetés

A Lynx szinte az egyetlen karakteres webolvasó. (Egy webolvasó szokásos angol megnevezéssel ,,browser'', amit magyarul böngészőnek fordítanak.) Folyamatosan fejlesztik. Az 1996 szeptemberében kibocsátott 2.6-os verzió alapján ismertetem a használatát, de már készen van a 2.71-es változat is. A Lynx teljesen freeware, azaz szabad program, annyira, hogy nem a kész változatot kapjuk meg, hanem a C-nyelvű forrásfájlokat, amelyeket egységes programmá a gazdagépen kell összeszerkesztenie egy programozó szakembernek. Ez a körülmény a felhasználóknak sok lehetőséget biztosít a változtatásra, igény szerinti módosításra. A Lynx készítői, a kansas-i egyetemen, elfogadnak minden tanácsot. Lynx-dev néven levelezőlistát indítottak, amelyikhez bárki hozzácsatlakozhat mint csendes figyelő, észrevételező, javaslattevő és - ezt szeretik a legjobban - mint programozó, aki beépíthető vagy gondolatébresztő C-nyelvű forrásmodulokat is beküld.

FTP-vel elhozhatjuk a teljes programot a Kansas-i egyetem ftp2.cc.ukans.edu nevű nyilvános fájlarchívumából. Email-en is elkérhetjük valamelyik postázó szerver segítségével, például a bitftp@pucc.princeton.edu címre az alábbi sorokkal küldjünk egy üzenetet (a Subject:-sort üresen kell hagyni):

ftp ftp2.cc.ukans.edu uuencode
user anonymous
binary
cd /pub/WWW/lynx
get lynx2-6.zip
quit

Közel 20 uuenkódolt fájlt kapunk. E csomagban megtaláljuk az összes tudnivalót a Lynx 2.6 használatáról.

3 billentyű is szolgálja a help-fájlok behívását: ,,h'', ,,?'' és az f1. Megnyomásukra kapunk egy indexlapot, egyfajta tartalomjegyzéket, amelyen linkeket találunk. Valamelyikük kiválasztásával hozzájuthatunk a szükséges dokumentumhoz. A Lynx online help-je nem esetérzékeny, vagyis nem próbálja kinyomozni, hogy éppen mi a bajunk (ahogy a komolyabb szövegszerkesztőknél és adatbáziskezelőknél megszokhattuk), nekünk kell megkeresni a problémánkra a segítőfájlok valamelyikéből a választ vagy megoldást, ezért jobb letölteni ezeket a fájlokat, és offline áttanulmányozni (remélem, ez a leírás is némi segítséget nyújt, elsősorban azoknak, akik számára az angol nyelvű szövegek olvasása gondot jelent).

A help-fájlok közül legfontosabb a ,,felhasználói kalauz'' (User's Guide Lynx v2.6), benne minden Lynx parancsról kapunk részletes leírást. De találunk dokumentumokat a HTML-ről és az URL-ről (a Web-en elterjedt jelölőnyelvről és címzési módról).

A k- (Keymap) parancsra megkapjuk a billentyű-funkció-hozzárendeléseket. Meghatározásuk a lynx.cfg alapbeállító fájlban történik, amelyik a Unix gép valamelyiik rendszer-alkönyvtárában van, és csak a rendszergazda nyúlhat hozzá.

Az egyéni felhasználó is sok mindent beállíthat a saját .lynxrc- fájljában, amelyet első használatkor maga a Lynx hoz létre. A kezdő pont mutatja, hogy rejtett unix fájl, [...] A Lynx-en belül az opciómenüben több mindent be tudunk állítani, és ezek a beállítások is a .lynxrc-fájlba mentődnek el.


next up previous index
Következő: 8.3.1.2 A Lynx indítása Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1 Lynx   Index

1999-09-17