next up previous index
Következő: 8.3.1.3 A Lynx 2.6 Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.1 Bevezetés   Index

8.3.1.2 A Lynx indítása és elhagyása

Legegyszerűbb indítása a DOS szövegszerkesztőknél megszokott forma:

lynx fájlnév

Sima ASCII fájl esetén A lefelényíl megnyomásával megjelenik a következő képernyő, és a felfelényíl megnyomásával az előző képernyő. Ha indításkor nem határoztunk meg egy fájlt, akkor a default fájlt fogja megjeleníteni. Hogy mi a default, azt a rendszergazda állítja be. Legtöbbször a Lynx indítófájljának a help-indexet teszik meg.

A Lynxből való kilépéshez a ,,quit''-parancsot kell alkalmazni. Kis q-betű után rákérdez: ,,valóban ki akar lépni?'' Ha y-betűvel válaszolunk, akkor elhagyjuk a Lynx programot és visszajutunk az általunk használatos Unix prompthoz. Ha n-betűvel válaszolunk, megkapjuk ismét a főképernyőt ill. maradunk az aktuális dokumentumnál. Nagy Q-betűvel vagy a ctrl-d kombinációval visszaigazolás nélkül kiléphetünk.

A Lynx-nek sok külső, parancssori opciót, ún. kapcsolót adhatunk meg a fájlnév előtt. A Lynx-xel nem egyszerű ASCII fájlokat akarunk olvasgatni, hanem alapvetően arra szolgál, hogy távoli gépeken HTML fájlokat keressen meg, és az azokon található linkek alapján további dokumentumokat hozzon elő. Ezért teljes indítási szintaktikája a következő:

Lynx [kapcsolók] url|file
1999-09-17