next up previous index
Következő: 8.3.1.8 Editor Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.6 A Lynx és   Index

8.3.1.7 A Comment-parancs

Sajátos űrlapformákat kapunk a c- (Comment) parancsra.

Mialatt nézünk egy dokumentumot, véleményünket megírhatjuk a szerzőjének, ha erre ad helyet. Amint utaltam rá, a Lynx 2.6 a ,,mailto:'' űrlap-formát önállló URL-szkémának vette fel. Ezzel egy web lap tulajdonosának vagy egy cikk írójának akkor is küldhetünk üzenetet, ha történetesen nem olvassuk a dokumentumaikat.

Egy web lap olvasása közben A mailto: linket választva kapunk egy új képernyőt, amelyen látható a tulajdonos neve és címe. A lynx megkérdezi a nevünket, az email címünket, és üzenetünk témáját. Ha kitöltöttük a ,,personal mail address'' mezőt az opciómenüben, akkor az email címünket a Lynx automatikusan beírja az elküldentő postánkhoz. Miután megadtuk a fenti információkat, és ha az opciómenüben meghatároztunk magunk számára egy editort, és nem vagyunk anonim felhasználók, akkor az editorunkat előhívja, amellyel megírhatjuk üzenetünket. Ha nem határoztunk meg egy editort az opciómenüben vagy anonim felhasználók vagyunk, akkor a Lynx beépített soreditorát használhatjuk. Ebből úgy léphetünk ki, hogy az utolsó sorba egyetlen pontot írunk (utána enter). Végül megkérdezi, hogy elküldje-e az üzenetet. Ha y-betűt nyomunk, az üzenetet elküldi, ha n-betűt, akkor törli. Ctrl-g kombinációval bármikor megszakíthatjuk az egész inputot, ha meggondoltuk magunkat vagy véletlenül léptünk be.

Egy Hírcsoport-üzenetben (ekkor a használatos protokol a news: vagy a nntp:) két ,,Reply-to:'' linket láthatunk. Az egyik felírása:

Reply to: user@host

A másiké:

Followup to: newsgroup(s)

Az user@host megfelel annak az email címének, akinek a cikkét olvassuk. Kiválasztva a linket, küldhetünk neki üzenetet. Meghagyhatjuk az eredeti szöveget és a mienkét közbeszúrjuk a válaszban. A ,,Followup to newsgroup(s)'' feliratú linket választva cikket küldhetünk a hírcsoportnak.


next up previous index
Következő: 8.3.1.8 Editor Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.6 A Lynx és   Index

1999-09-17