next up previous index
Következő: 8.3.1.13 Nyomtatás és letöltés Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.11 A fájlok behívásának   Index

8.3.1.12 Keresési parancsok

A keresési parancsok is a linkek közötti mozgást, a navigálást segítik.

,,/''
az aktuális dokumentumon belül keres megadott szót vagy kifejezést. Beállíthatjuk az opciómenüben a keresési típust, ami lehet érzékeny és érzéketlen a kis- és nagybetűk különbségére.
A ,,s''
parancs külső, indexfájlokban keres, ha ilyet talál az adott dokumentum alapján. Azt a dokumentumot tekinti indexdokumentumnak, amelynek forrásfájljának fejlécében ráakad az ,,isindex'' HTML jelölőelemre. Index- szerverek a Gopher és a WAIS is (bár az utóbbi egyre ritkább). A Lynx státusz sora jelzi, hogy indexdokumentumot nézünk, ebben az esetben működik a s-keresőparancs, megnyomására ad egy státuszsori promptot, ahol beírhatjuk a kérdező stringet. Az index-szerverektől előbb kapunk egy ,,borítólapot'' (cover page), egyfajta főmenüt, és az egyes almenükön, keresési utakon keresztül jutunk a kívánatos részletinformációhoz.

Minden beírt keresési szót és kifejezést a Lynx egy körbenjárható bufferben helyez el, amelyek közül később is kiválaszthatunk le-fel nyíllal, amikor a keresési promptnál vagyunk. A Lynx körkörös bufferjei hasonlítanak a DOS Doskey funkciójához.

Használhatjuk a n- (továbbkeresési) parancsot is. Az utoljára beírt keresési szót vagy kifejezést a kurzorpozíciótól kezdve a dokumentum vége felé haladva keresi, de ha addig nem talál megegyezést, folytatja a keresést a dokumentum tetejéről, a megtalált szó vagy kifejezés minden esete kivilágítódik (magasfényű lesz) az egész dokumentumban.


next up previous index
Következő: 8.3.1.13 Nyomtatás és letöltés Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.11 A fájlok behívásának   Index

1999-09-17