next up previous index
Következő: 8.3.1.14 Közvetlen mód, a Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.12 Keresési parancsok   Index

8.3.1.13 Nyomtatás és letöltés

A nyomtatási (print) parancs (p-betű) kiadásával kapunk egy opciólistát:

Printing Options (Lynx Version 2.6)
There are 92 lines,  or approximately 2 pages, to print.
You have the following print choices.
Please select one:
[1]Save to a local file
[2]Mail the file
[3]Print to the screen

Először még azt is megmondja, hogy 92 sor, megközelítőleg 2 oldal terjedelmű az a dokumentum, amit ki akarunk nyomtatni. Majd felszólít bennünket, hogy válasszunk 3 nyomtatási lehetőség közül: 1. elmenti egy helyi fájlba; 2. Elküldi email-en; 3. megjeleníti képernyőn.

Az utóbbira van a legkevésbé szükségünk, hiszen éppen azt a dokumentumot mentjük le, amelyik a képernyőn van. Bár ez az opció is megteszi, ha van jó naplózó (képernyőmentő) funkciója a telekommunikációs programunknak. Az elektromos postázást akkor érdemes választani, amikor valaki másnak kívánjuk elküldeni. Marad az első nyomtatási opció, tehát nyomjuk meg az 1- es számbillentyűt, utána az entert. Erre kapunk egy input sort, benne felajánlott címmel. Ha elfogadjuk, nyomjunk entert, és pillanatok alatt az Unix könyvtárunkba menti a dokumentumot. Ha más címet akarunk, akkor részben vagy egészben törölhetjük a sort, és újat írhatunk. Ha már létező fájlnevet ismer fel, rákérdez, hogy felülírja-e. Szinte bármilyen nyomtatógépre tud írni, ha a rendszergazda megengedi, mint ahogy az opcióbeállítások is a konfigurálástól függnek.

Kinyomtathatunk lefordított és lefordítatlan HTML dokumentumokat, sima szöveges fájlokat. Programot, tömörített fájlt le kell tölteni a d- (Download) paranccsal. Itt is rákérdez a fájl nevére, de előtte a letöltési módra, ami lehet pl. Kermit, Zmodem, FTP, stb. A miskolci egyetemen kizárólag a Zmodemet használjuk, ezért a letöltési módra nem is kérdez rá. azt pedig felismeri, hogy bináris vagy ASCII fájlt akarunk letölteni. A Lynx-dokumentáció a lefordítatlan, forrás HTML fájloknál is inkább a download-dal, mint a Print-tel való lementést ajánlja, mert így biztosított, hogy a forrás nem módosul semmit sem, mondjuk a tab-karakterek nem válnak szóközsorozatokká.

Mind a nyomtatási, mind a letöltési parancsnál működik a körkörös buffer. Adott esetben a már egyszer beírt outputnév kurzorral kikereshető, megismételhető.


next up previous index
Következő: 8.3.1.14 Közvetlen mód, a Fel: 8.3.1 Lynx Előző: 8.3.1.12 Keresési parancsok   Index

1999-09-17