next up previous index
Következő: 8.3.2.8 A hírcsoportok, a Fel: 8.3.2 Pine Előző: 8.3.2.6 Üzenetszerkesztő képernyő   Index

8.3.2.7 A levelezőlisták

Láttuk, hogy a Pine segítségével az egyéni levelezésen kívül könnyen lebonyolíthatjuk a különféle csoportos levelezéseket is. Ugyanazt a levelet egy gombnyomásra elküldhetjük több személynek, ha azok email címei megvannak a címtárban egy listacímen.

A levelezőlista (mailing list) jellemzője, hogy nyitott vagy legfeljebb bizonyos tartalmi jegyek alapján moderálják. A levelezőlistákhoz egy feliratkozási kérelemmel kell jelentkezni, a levél törzsébe beírt "subscribe" paranccsal. A további tennivalókat a válaszlevélben megadják. A levelezőlisták mintájára megrendelhetünk elektromos újságokat, ingyenes Newslettereket, rendszeres tájékoztatókat.

Híres, tipikusan értelmiségi levelezőlistákat tartalmaznak a Bitnet hálózaton, amelyik szorosan véve nem az Internethez tartozik, de tud kapcsolódni hozzá és az Internetről a Bitnet szerverek megközelíthetők, megcímezhetők. Levelezőlistáikat külön "listserv" programok és gépek intézik. Ha először írunk egy listserv-szerverhez (ami lehet a magyar listserv@listserv.iif.hu vagy a listserv@huern.sztaki.hu vagy a listserv@listserv.net), a levél törzsébe csak egy sort kell írni:

subscribe listanév vezetéknév keresztnév
Erre 48 órán belül egy "ok" megerősítést kér. Tegyük el a nyugtázólevelet, amit feliratkozásunk tudomásul vétele nyomán a listától kapunk, mert az értékes információkat tartalmaz arról, hogyan kapcsolódhatunk hozzá, hogyan kerülhetünk le róla végleg vagy ideiglenesen - például amikor hosszú ideig nem jutunk a gépünkhöz. Az utóbbi esetben a lista megőrzi a postánkat, és a jelzett időpontra zúdítja oda. Ha több levelezőlistához kapcsolódunk (iratkozunk fel), kezelhetetlen mennyiségű postát kaphatunk naponta.

Általános listserv parancsok:

help
Elküldi az alapvető parancsok összefoglalását.
list global
Listát küld minden Bitnet listáról (legalábbis azokról, amelyeket az illető szerver kezel).
review (listanév)
info-t küld a megnevezett listáról.
set (listanév) nomail
leállítja a postaküldést egy listától.
set (listanév) mail
elindítja a postaküldést egy listától.
subscribe (listanév)
feliratkozás egy listára (ezután adjuk meg az első és az utolsó nevünket).
unsubscribe (listanév)
leiratkozás egy listáról.

A magyar levelezőlistások között közkedvelt a HIX, az amerikai magyar Hollóssy Józsi információs szolgáltatása. Sokrétű, teljesen ingyenes. Kezdetnek kérjünk Help-et, amiből magyarul megtanulhatjuk az összes tennivalót és egyben annak a technikáját, miként lehet résztvenni egy levelezőlistában; mert megvan a technikája és az etikája. (help-et úgy kell kérni a Hix-től, hogy egyszerűen a "To:"-mezőbe beírjuk a "hix.com" címet, semmi mást.)

A Hix több levelezőlistát tart fenn, és újságokat is küld, pl. a Narancs kivonatát. A listákat az olvasók szerkesztik, de maradhatunk csendes olvasók.

Feliratkozás néhány HIX levelezőlistára (zárójeles megjegyzések nem tartoznak a címekhez):

subs-moka@hix.com (viccek) subs-vita@hix.com (politikai és világnézeti vita) subs-guru-hix.com (számítógépes ötletbörze) subs-jatek-@hix.com (számítógépes játékokról) subs-otthon@hix.com (Háziasszonyoknak) subs-sport@hix.com (Magyar és külföldi drukkerek vitája) subs-hirdetes@hix.com (lakás, autó, állás, utazási hírdetések) subs-randi@hix.com (fórum pár- és barátkereséshez) subs-narancs@hix.com (ékezetes betűk nélkül) subs-narancs1@hix.com (repülőékezetes írással) stb.

(Lemondás bármelyikről ugyanígy, csak a "subs" helyett "unsubs").

Zavaró, hogy a Hix-lapok ékezetnélküliek. A Narancsnak van ékezetnélküli és repülőékezetes változata. A repülőékezet azt jelenti, hogy az ékezetesbetű ékezetnélküli alakja után valamilyen jel vagy szám jelzi az ékezetet. A Narancs1 számokkal jelzi; pl. rövid o1 = ó, o2 = ö, o3 = ő.

Az Internetto Hírlevele a webes ékezeteket használja, amelyek a CWI kódolástól eltérően a decimális 193 és 254 számú kódok között helyezkednek el. CWI karakteres beszélővel furának hallatszik, nehezen érthető. A Brailab PC4-nek van karakter-opciója, azon belül kérhetjük az 1250-es kódtáblát, ez tartalmazza a web vagy HTML írások ékezetes karaktereit.

[...]

A Blist dokumentum bő ismertetést ad az egyes listákról, sőt többnyire maguk a listavezetők nyilatkoznak. Minden esetben pontosan leírják, miképpen jelentkezhetünk a listára.


next up previous index
Következő: 8.3.2.8 A hírcsoportok, a Fel: 8.3.2 Pine Előző: 8.3.2.6 Üzenetszerkesztő képernyő   Index

1999-09-17