next up previous index
Következő: 8.3.2.9 A konfigurációs menü Fel: 8.3.2 Pine Előző: 8.3.2.7 A levelezőlisták   Index

8.3.2.8 A hírcsoportok, a Pine hírolvasó képernyője

A levelezőlisták és a hírcsoportok között az az alapvető különbség, hogy az előbbiekre fel kell iratkozni, míg az utóbbiakhoz mindenki csatlakozhat. A hírcsoport olyan, mint az utcai színház, az látja, hallja, aki arra jár.

Az Usenet( user's network- szó szerint: felhasználói hálózat) vitacsoportok (discussion groups), érdeklődési körök (interest-groups) hatalmas gyűjteménye. 1979 óta találkozunk az Usenet megnevezéssel. Előzményei a magán jellegű BBS-ek (Bulletin Board System), Online, nyilvános, elektronikus faliújságok lehettek, ma már sok ezer csoportból áll. (Szokás az Usenet európai változatát Eunetnek is nevezni, ebből az a téves elképzelés alakult ki, hogy az Usenet-elnevezés az "USA"-szóból származik.) Az Usenet szabályait a hagyomány alakította ki. Teljesen díjtalan a használata: olvasása és írása. Csoportok alakulhatnak és bomolhatnak fel szabadon, a tartalomra senki sem felügyel, nincs cenzúra. Az Usenet csoportokat ma leggyakrabban hírcsoportoknak (newsgroups) nevezik, ámbár kevés közük van a hírekhez a hagyományos értelemben. A hírcsoport tagjai híreket vihetnek egymásnak, ugyanakkor nemcsak informálódnak, hanem beszélgetnek, vitatkoznak, hozzászólnak, kérdeznek. Bárki odafigyelhet, hozzászólhat. Lehet kijelölt témája, és csaponghat szabadon. A hírcsoportokban való részvétel teljesen az egyének becsületére hagyatkozik, tisztaságát, értelmét kizárólag a felhasználók adják meg. Van olyan hír-üzenet, amelyik csak egy-két szót bök oda, de vannak magas színtű news-ok, amelyek tudományos vagy irodalmi igényű esszéknek számítanak. (News = hír, hírek. Ejtsd: nyúz.) "Az Usenet egy állandó tömeggyűlés, ahová mindig mehetsz oktalan kérdésekkel és okos válaszokért." (Terry A. Gray: "Learning The Internet" - DOS Internet-szimulációs program.)

A csoportok nevéből esetenként következtetni lehet a témájukra. Egy csoportnév több tagból állhat, a tagok között a pont-karakter az elválasztó; így van comp.mail.pine nevű hírcsoport. Az első tag a computer rövidítése, a másik a postázást jelenti, a harmadik a Pine program neve. Tehát ebben a csoportban a résztvevők arról beszélgetnek, miként lehet a Pine programmal az elektromos postázást a legjobban megvalósítani. Egyéb szokásos csoport előnevek: bionet (biológiai tudományok), bit (bitnet eredetű levelezőcsoportok), biz (üzleti témák), comp (számítástechnika és kapcsolódó témák), misc (Máshová be nem sorolható hírcsoportok), news (hírek magáról a Usenetről), rec (hobbi, játék és szórakozás), sci (tudományok, kivéve a biológiát), soc (szociális témák, népcsoportok), talk (politika), alt szokatlan témák (a különböző szexuális hírcsoportok nagy része idetartozik). A magyar nyelvű hírcsoportok nevében megtaláljuk a "hun"-szócskát.

A Pine ugyanolyan gondosan és ugyanazzal a technikával kezeli a newsgroups-ok anyagát, mint a rendes postai küldeményeket. Ehhez kell azonban, hogy a gazdagépünk futtassa a NNTP (news Network transfer Protocol) nevű szerverprogramot, amelynek segítségével külső hírszerverekhez kapcsolódhatunk.

Gopher vagy WWW szervereken is tudjuk olvasni a news-okat. Több szerveren válogatva vagy válogatás nélkül, tematikusan rendezve, megőrzik az Usenet cikkeket (a legjobb talán a rtfm.mit.edu nevű). A keresőprogramok nagy része vállalkozik arra, hogy beírt keresési szavak és megadott kulcsszavak szerint átkutassák a legfrissebb és a régebbi news-okat (a legnagyobb indexállománnyal az Altavista Usenet- és Webkereső rendelkezik). A Chip CD mellékleteiben rendszeresen találkozunk BBS, newsgrout és levelezőlistákkal, különböző témájú news-összeállításokkal. Közkedvelt a FAQ (Frequently Asked Questions = gyakran feltett kérdések), a hírcsoport cikkeknek egy sajátos kollektív műfaja: egy témával kapcsolatban felvetett kérdésekből és az azokra adott különböző válaszokból áll össze.

A Pine-ban minden üzenetre vonatkozó művelet használható a hírekre is. Különösen érdemes alkalmazni rájuk a csoportos műveleteket. A hírek ugyanúgy tartalomjegyzékszerűen, index képernyőn jelennek meg először, itt kiválaszthatók, és ha belépünk egy hír-üzenetbe, akkor az foglalja el a képernyőt.

A Pine nyilvántartja a .newsrc nevű fájlban, hogy mely hírcsoportot olvassuk, melyek a már elolvasott üzenetek, és a következő alkalommal már csak az új üzeneteket tölti le a távoli hír-szerverről. Azt mondtuk, hogy a hírcsoport a levelezőlistától abban különbözik, hogy nem kell feliratkozni. Mégis a Pine új hírcsoport kérését feliratkozási (subscribe) parancsnak nevezi. ez csupán megnevezés nála, egyébként az A-betűvel jelzi a parancsot (az add = hozzáadni szóból), a leiratkozási vagy lemondási (unsubscribe) parancs jele pedig a d-betű (delete = törölni szóból). A D-betűparancs értelme más leiratkozásnál, egy hírcsoportnak a news-kollekcióból való kivonásakor, és a hír-üzeneteken történő műveletként. Utóbbi esetben szintén törlésre való kijelölés történik, csak éppen a törlést nem kell szó szerint venni. Távoli gép anyagát én nem törölhetem, de a törlésre jelöltség ha nem is jogosít az elolvasott hír végleges kidobására, arra igen, hogy a további megjelenését kizárjam, vagyis itt nem "expunge" történik, fizikai megsemmisítés, mindössze "exclude", az index-ből való kizárás. Következő alkalommal a kizárt hír még egyszer nem jelenik meg, amíg ugyanaz a .newsrc fájl marad a Home-könyvtáramban.

A News képernyő alapesetben a Pine-programban nem szerepel, konfigurálni kell. Ha a News-olvasó funkciót beállítjuk, akkor a lista képernyő gyökeresen megváltozik. Miután behívjuk (főmenüben a l-betűvel), először megjelenik felső részén a folder-kollekció, alatta a news- kollekció:

FOLDER LIST Folder: INBOX 5 Messages
Folder-collection <mail/[]> ** Default for Saves ** (Local)
[ Select Here to See Expanded List ]
News-collection <News on news.iif.hu> (Remote)
[ Select Here to See Expanded List ]

Kurzorral vagy fölfelé megyünk, és akkor a folder-kollekcióból választhatunk, vagy lefelé megyünk, ekkor viszont a news-kollekcióból választhatunk. Ha enterrel az elsőből választunk, akkor kapjuk meg az eredeti lista képernyőt, a "folder list"-et, megjelennek az Inbox és a mail-folderek. Ha a képernyőn az alsó kollekciót választjuk, akkor annak a szervernek a címe jelenik meg, amelyiket NNTP-szerverként a rendszergazda konfigurált (miskolci Gold-on a news.iif.hu). Mindjárt fel is ajánl egy hírcsoportot, a comp.mail.pine nevűt. Ha nem tetszik, a-betűvel (a feliratkozási paranccsal) kérhetünk egy másik hírcsoportot, be kell írnunk a kívánt hírcsoport nevét ill. a megfelelő témakört, esetleg szótöredékét. Nekiáll keresni, rövid idő alatt vagy bejelenti, hogy ilyen nevű hírcsoportot nem talál, vagy elénk hoz egy listát, amelyek közül kurzorral és enterrel választhatunk. Ha az A-parancs utáni promptnál nem beírunk, hanem magában az entert nyomjuk le, megkapjuk a hírszerver teljes listáját (több mint 5000 hírcsoport). Egy hírcsoportból kiléphetünk a m-betűvel (főmenübe lépünk) vagy l-betűvel (a lista képernyőre kerülünk.


next up previous index
Következő: 8.3.2.9 A konfigurációs menü Fel: 8.3.2 Pine Előző: 8.3.2.7 A levelezőlisták   Index

1999-09-17