next up previous index
Következő: 2.4.8 Miért lesz ez Fel: 2.4 A GNU kiáltvány Előző: 2.4.6 Miért akar sok   Index

2.4.7 Hogyan csatlakozhatsz?

A számítógépgyártóktól gép-, és pénzadományokat kérek. Egyénektől program és munkafelajánlást.

Ha gépeket adsz, számíthatsz rá, hogy a GNU hamar futni fog rajtuk. A gépeknek teljesnek, azonnal használhatónak kellene lenniük, fontos az otthoni használhatóság, a mindenféle energiaellátó és hűtőrendszer mentesség.

Rengeteg programozót találtam, aki lelkesen bekapcsolódott a GNU részmunkaidős fejlesztésébe. A legtöbb project-hez hasonlóan az elosztott munka nehezen lenne koordinálható; a külön-külön írt részek nem működnének együtt. De abban a speciális esetben, amikor a Unix kicseréléséről van szó, ez a probléma nem jelentkezik.

Egy teljes Unix programok százaiból áll, és mindegyikük külön van dokumentálva. A legtöbb interface-specifikáció rögzített a Unix kompatibilitás által. Ha minden közreműködő megírja egy-egy Unix utility kompatibilis kicserélését, és hibátlanul működésre bírja azt az eredeti Unix rendszeren, akkor ezek a utility-k helyesen fognak működni, ha összegyűjtik őket.

Még Murphyt is figyelembe véve, aki majd okoz néhány váratlan problémát, ezen részek kifejlesztése megvalósítható feladat. (A kernel persze szorosabb együttműködést kíván, és egy kicsi, jól összetartó csapat fejleszti majd.)

Ha kapok pénzt, adományokat, tudok majd néhány embert teljes, vagy részidőben alkalmazni. A fizetés nem lesz magas a programozói átlaghoz képest, de én olyan embereket keresek, akiknek a közösségi szellem is van annyira fontos, mint a pénzkeresés. Ezt olyan megoldásnak tekintem, hogy elszánt emberek teljes energiájukat a GNU-ba fektessék, és ne kelljen nekik a megélhetésről más módon gondoskodniuk.


next up previous index
Következő: 2.4.8 Miért lesz ez Fel: 2.4 A GNU kiáltvány Előző: 2.4.6 Miért akar sok   Index

1999-09-17