next up previous index
Következő: 2.4.9 Néhány helyből visszautasítható Fel: 2.4 A GNU kiáltvány Előző: 2.4.7 Hogyan csatlakozhatsz?   Index

2.4.8 Miért lesz ez minden felhasználónak jó?

Ha a GNU elkészül, mindenki úgy kaphat majd jó rendszerszoftvert, mint levegőt.

Ez sokkal többet jelent annál, hogy mindenki megspórol egy Unix engedélyt. Ez azt jelenti, hogy a sok pazarló rendszerprogramozási erőfeszítés elkerülhető lesz. Ezek az erőfeszítések a művészet fejlesztésére szolgálnak majd.

A teljes rendszerforrások elérhetők lesznek mindenkinek. Ennek eredményeképpen, ha a felhasználónak változtatásokra van szüksége, azt mindig szabadon megteheti saját maga, vagy megfizethet más ,,ráérő'' programozót vagy céget, hogy tegyék meg azokat neki.

A felhasználók nem lesznek kitéve egy programozó vagy cég kényének-kedvének, amely a forrásokat birtokolja, és monopolhelyzetben van a változtatásokat illetően.

Az iskolák egy sokkal inkább nevelő környezetet biztosítanak majd, arra bátoritva a ,,nebulókat'' hogy tanulmányozzák, és FEJLESSZÉK a rendszerkódot.

A Harvard géptermében az az eljárás terjedt el, hogy olyan programot NEM lehetett installálni, aminek a forrásai nem voltak nyilvánosan hozzáférhetők, és megtagadták bizonyos szoftverek installálását. Ez nagy benyomást tett rám.

Végezetül az, hogy ki birtokolja a rendszerszoftvert, és ki mire van, illetve nincs feljogosítva, elfelejthető.

Azok a szerződések, ami miatt az emberek fizetnek a programhasználatért, beleértve a másolatok védelmét, hatalmas munkát rónak a társadalomra azáltal, hogy kényelmetlen eljárásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítható legyen, mennyit kell az egyénnek fizetni érte. És mindenkit csak rendőrállamok kényszeríthetnek fizetésre. Tegyük fel, hogy egy űrállomáson, ahol a levegőt úgy kell drágán előállítani: ha minden lélegző literre fizetne, az fair lenne, de az, hogy egy mérőórás gázmaszkot kell éjjel-nappal viselni, nem elviselhető, még akkor sem, ha mindenki meg tudja fizetni a levegőt. A TV kamerák meg mindenhol lesnék, hogy leveszed-e a maszkot, ez gyalázatos. Sokkal jobb, ha a levegőgyárat fejenként fizetik és eldobják a maszkokat.

Hasonlóan a lélegzethez, egy programozónak természetes és hasznos, ha a program minden részét lemásolja. Ennek ingyenesnek is kellene lennie.


next up previous index
Következő: 2.4.9 Néhány helyből visszautasítható Fel: 2.4 A GNU kiáltvány Előző: 2.4.7 Hogyan csatlakozhatsz?   Index

1999-09-17