next up previous index
Következő: 3.2 Multitaszk Fel: 3. Alapfogalmak Előző: 3. Alapfogalmak   Index


3.1 Néhány alapvető dolog

A következő fogalmak ismeretére szükséged lehet:

account
Felhasználói számla. A számla kifejezés abból ered, hogy a felhasznált processzoridőért, tárolóterületért pénzt számoltak/számolnak fel.
UID
A felhasználó azonosítója (a rendszerben minden egyes felhasználónak egy ilyen egyedi azonosítója van).
GID
Csoportazonosító. A UNIX rendszerben minden felhasználó be van osztva egy csoportba. A gid annak a csoportnak az azonosítója, amelybe a felhasználó tartozik. (A csoportbeosztás tetszőleges lehet; van olyan rendszer, ahol minden felhasználó egy közös csoportba tartozik, és például az egyetemeken gyakori a teachers illetve students csoport.)
PID
Folyamat-azonosító.
PGRP-ID
Folyamat-csoport azonosítója. Ez egyenlő a folyamat-csoport vezetőjének a pid-jével (minden folyamat tagja valamely folyamat-csoportnak, minden folyamat megalapíthat egy saját folyamat-csoportot, és lehetőség van például egy folyamat-csoport minden tagjának a ,,kilövésére'' egyetlen művelettel).
TGRP-ID
Terminál group-id. Minden folyamathoz ez is tárolva van. Ez egyenlő annak a folyamatnak a pid-jével, amely a folyamathoz tartozó terminál-(képernyő) fájlt legelőször megnyitotta. Ez általában a legelőször elindult login shell.
EUID
(effektiv user id) - általában egyenlő az uid-del, a felhasználói azonosítóval, de bizonyos esetekben (ún. setuid-bites programoknál) más is lehet. Ilyen módon egy adott folyamatnak több jogot lehet adni, mint ami a folyamat elindítójának van.
EGID
(effektiv group id) - mint euid, csak a csoport-azonosítóra.
szuperfelhasználó
minden jogokkal rendelkező felhasználó. A felhasználói azonosítója általában 0 szokott lenni minden UNIX-ban, és felhasználói neve (login neve) általában root.


next up previous index
Következő: 3.2 Multitaszk Fel: 3. Alapfogalmak Előző: 3. Alapfogalmak   Index

1999-09-17