next up previous index
Következő: 3.3 Multiuser Fel: 3. Alapfogalmak Előző: 3.1 Néhány alapvető dolog   Index


3.2 Multitaszk

Több feladat egyidejű végrehajtását jelenti. Egy processzorral rendelkező számítógépeken az egyidejű végrehajtás csak látszólagos, hiszen a processzor csak egy feladattal tud foglalkozni egyszerre; tehát a feladatok felváltva kapják meg a processzort. A legkisebb egység amely párhuzamos feldolgozásra kerülhet - a processz. A feladatok váltogatását az ütemező végzi, amely különböző stratégiák szerint dolgozhat. Csak felsorolásszerűen a lehetséges stratégiák:

A Linux prioritási szinteket használ lehetővé téve, hogy a felhasználó megváltoztassa a saját processzeinek a prioritását.

A Linux preemptív multitaszkos operációs rendszer, ami azt jelenti, hogy amikor egy adott folyamat számára kijelölt időszak letelt, akkor a kernel megszakítja a folyamat futását, és másis folyamatnak adja át a vezérlést. Az operációs rendszer nem teszi lehetővé, hogy egy folyamat a végtelenségig magánál tartsa a vezérlést, és így megakadályozza a többi folyamat futását. Azonban a prioritási soron belül lehetőség van a szokásos (Round robin) ütemezés helyett FIFO ütemezés kérésére is - ezáltal szoft-real-time ütemezést is meg lehet valósítani. Ilyenkor a rendszer nem veszi el a futás jogát a processztől, csak ha az lemond róla. Ezért a fejlesztőknek kell arra figyelniük, hogy ne blokkolják a teljes rendszert. Linuxban az ütemezés alapegysége 1/100 másodperc.

Azonban a Linux nem real-time operációs rendszer (de van ilyen irányú fejlesztés is), és ez azt jelenti, hogy több futó folyamat esetén bizonyos időközönként mindegyikre rákerül a vezérlés, azonban a két aktív állapot között eltelt időre nincs szigorú időkorlát.

Kapcsolódó témakörök:


next up previous index
Következő: 3.3 Multiuser Fel: 3. Alapfogalmak Előző: 3.1 Néhány alapvető dolog   Index

1999-09-17