next up previous index
Következő: 9.1.2 AWK mindenkinek Fel: 9.1.1 Perl magyarul Előző: 9.1.1.17.4 Destruktor   Index

9.1.1.18 Ötletek

Itt csak néhány ötletet mondok el, amik eddigi programjaimban jól jöttek:

Ha itt nem volt valami világos, akkor az eredeti - angol nyelvű - Perl dokumentációt érdemes megtekinteni. Ott egyes részek sokkal részletesebbek.

A Perl programok végét az __END__ sor is lezárhatja. Ezek után beírhatjuk a program dokumentációját, így az nehezebben vész el. Esetleg használhatjuk a perldoc formátumot, amit a perldoc paranccsal nézhetünk meg, és perlman, illetve perlhtml paranccsal generálhatunk belőle más formátumokat.

Érdemes megnézni a Getopt::Long modulban a GetOptions függvény használatát. A parancssori argumentumok feldolgozása ezzel nagyon egyszerű.

Setuid programok írásánál hasznos lehet a -T parancssori paraméter, amivel a taint üzemmódot kapcsolhatjuk be. Ezzel követni lehet az összes változó életét. A veszélyes parancsok nem lesznek végrehajtva, ha azok külső forrásból származó információn alapulnak.

Ha valamilyen bonyolultabb feladatba kezdünk (nagyobb mint 200 sor), akkor ellenőrizzük le nem írta-e meg valaki azt a dolgot. (Én már láttam 400 soros HTTP szervert Perl-ben, ami cgi-bin programokat is kezelt!)
Pl.: ftp://ftp.kfki.hu/pub/packages/perl/CPAN/CPAN.html

Érdemes mindent mindjárt kipróbálni fejlesztés közben, mert elég gyors a rendszer ahhoz, hogy több ezer soros program is másodpercek alatt elinduljon.

Jó szórakozást!

Ezt a dokumentumot Frohner Ákos (e-mail: szamcsi@augusta.elte.hu) írta. Néhány kiegészítéssel Szabó Richárd (e-mail: rics@augusta.inf.elte.hu) látta el.

Ennek a dokumentumnak a lemásolása illetve terjesztése csak teljes egészében történhet, a szerzőket megjelölő sorokkal együtt.


next up previous index
Következő: 9.1.2 AWK mindenkinek Fel: 9.1.1 Perl magyarul Előző: 9.1.1.17.4 Destruktor   Index

1999-09-17