next up previous index
Következő: 9.1.2.1 Válogassunk! Fel: 9.1 Elérhető programozási nyelvek Előző: 9.1.1.18 Ötletek   Index


9.1.2 AWK mindenkinek

A fejezet copyright információja elérhető itt - 20.9. fejezet. Egyik kedvenc programom az AWK. Nagy örömömre szolgál, hogy Linux, Unix és MS-DOS alatt is rendelkezésre áll, így a munkahelyi és az otthoni munkáknál egyaránt hasznát veszem. Ez az egyszerű programnyelv elsősorban listák (ASCII fájlok) feldolgozásához készült, de - mint majd látni fogjuk - egyszerűbb számolásokhoz is jól használható.

Az AWK program filozofiája az, hogy a megadott fájlokat (vagy ennek hiányában a standard input-ot) soronként beolvassa, s a programban előírt szűrőfeltételek szerint valamilyen tevékenységet elvégez - vagy az illető rekordot átugorja. Mintegy ,,mellékesen'' a beolvasott sort automatikusan tokenizálja (szavakra bontja), s ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy az egyszerűbb programoknál nem kell az adatfájlok megnyitásával és lezárásával bíbelődni, akkor nyilvánvaló, hogy ez a lusta programozók ideális eszköze!

Az AWK program dokumentációja Linux (és UNIX) alatt a man awk paranccsal (15.8. fejezet) érhető el, de érdemes begyűjteni (és kibontani) a SimTel MS-DOS gyűjteményben (ftp://ftp.univie.ac.at/pc/dos/msdos) található awk320.zip (ftp://ftp.univie.ac.at/pc/dos/msdos/awk/awk320.zip) fájlt is. Ez utóbbit használom DOS alatt, s a bőséges dokumentáció (awk.doc, awk.man) mellett számos mintaprogramot is tartalmaz.
next up previous index
Következő: 9.1.2.1 Válogassunk! Fel: 9.1 Elérhető programozási nyelvek Előző: 9.1.1.18 Ötletek   Index

1999-09-17