next up previous index
Következő: 3.11 A TCP/IP protokoll Fel: 3. Alapfogalmak Előző: 3.9 Démonok   Index


3.10 Konzol

,,Majdnem minden számítógéphez tartozik egy billentyűzet és egy monitor, amely a számítógép része. A Unix szempontjából ez a billentyűzet és monitor együttes csak egy további terminál. Azonban egy speciális nevet adtak neki, ez a KONZOL. Bizonyos értelemben a konzol be van építve a számítógépbe, az összes többi terminál különálló, és csatlakoztatni kell a számítógéphez.

Egy tipikus Unix rendszer a rendszergazda irodájában lévő hostot használhat. Ehhez a számítógéphez egy teremnyi terminál kapcsolódhat. A rendszergazda a konzolt használja - a beépített billentyűzetet és a monitort - a munkája során, mert ez a legkézenfekvőbb a számára. Mindenki más közönséges terminálokat használ.

Azonban a Unix szempontjából a konzolnak semmilyen kitüntetett szerepe sincs. A rendszergazda éppúgy használhatna a munkájához egy terminált is.

Felmerülhet a kérdés, hogy szükséges-e egyáltalán, hogy egy Unix rendszernek legyen konzolja? A válasz: egyáltalán nem. Néhány számítógéphez eredetileg nem is tartozik billentyűzet és monitor. Ekkor a rendszergazda másokhoz hasonlóan egy közönséges terminált használ, és a host számítógép, amely csak egy egyszerű doboz, lehet, hogy el van zárva valahol.''[16]

A személyi számítógépekben nincs beépített monitor és billentyűzet, csak lehet hozzájuk csatlakoztatni. A Linux használatához nem szükséges egyik sem. Itt sem játszik kiemelt szerepet a konzol. Ide érkeznek azok az üzenetek, amiket a rendszer küld a bootolás folyamán. A rendszerüzenetek is érkezhetnek a konzolra, ha így állítottuk be a rendszerünket. Létezik xkonzol is, ami a grafikus felületen jeleníti meg a konzolra küldött üzeneteket.

A Linux lehetővé teszi, hogy a fizikailag egyetlen számítógépet virtuálisan úgy használjuk, mintha több különböző számítógépen (terminálon) dolgoznánk. Természetesen egyszerre csak egy terminálon tudunk dolgozni, de az elindított programok párhuzamosan futnak egymással. (Erről a párhuzamosságról írok ebben a fejezetben.) Az egyes virtuális konzolok között váltogathatunk a bal Alt-F? (?=1...12) billentyűkombinációval. Linux alatt 63 virtuális konzolt használhatunk egyszerre, a 12 feletti konzolokra a következő módokon tudunk átváltani:

Alapértelmezésben a Linux csak 6 virtuális terminált indít. A virtuális konzolok maximális száma a kernelben van meghatározva.

A hálózaton vagy grafikus felületen keresztül bejelentkezett felhasználókhoz úgynevezett pszeudo-terminálokat rendel a rendszer, ahol a billentyűzet és a képernyő annak a gépnek a billentyűzetéhez és képernyőjéhez rendelődik, ami előtt a felhasználó ül.

A /etc/inittab fájl tartalmától függ, hogy melyik konzolokon kell megjeleníteni bejelentkezési promptot. Grafikus felület esetén a másik virtuális konzolra váltás a megfelelő funkcióbillentyű (F?), és a Ctrl-Alt billentyűk együttes megnyomásával érhető el.


next up previous index
Következő: 3.11 A TCP/IP protokoll Fel: 3. Alapfogalmak Előző: 3.9 Démonok   Index

1999-09-17