Következő Előző Tartalom

7. Szoftverkövetelmények

A hanganyag MP3-ba kódolása általában kétlépcsős folyamat, először a hangot WAV formátumba kell felvenni, és aztán a WAV fájlt konvertáljuk MP3-ba. Néhány segédprogram egy lépésben megcsinálja ezt a két folyamatot.

A hanganyag forrásától (CD vagy közvetlen felvétel) függően más-más programokra van szükségünk a WAV fájlok előállításához.

Ha közvetlenül szeretnénk felvételeket készíteni a hangkártyánkkal, akkor egy olyan programra van szükségünk, ami a hangkártya bemenetére érkező jelet WAV formátumban tudja elmenteni. A következőkben néhány hasznos segédprogramot ismertetek (a információk nagy része az illető alkalmazás honlapjáról származik):

7.1 WAV-leszedők és -felvevők

Analóg hangforrásból tud WAV fájlokat felvenni a

Wavrec

A wavrec a wavplay csomag része, ami letölthető innen:

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/apps/sound/players/

A CD hangadatainak WAV formátumra alakításához használható a

CDDA2WAV

http://metalab.unc.edu/pub/Linux/apps/sound/cdrom/

és a Cdparanoia

http://www.xiph.org/

A cdparanioa a hagyományos audio CD (CDDA) lemezekről olvassa le az adatokat. Az alkalmazás a Paranoia programkönyvtárra épül, amely a tényleges munkát végzi. A cdparanoia forrásában megtalálható a Paranoia forráskódja is. Akár az eredeti cdda2wav, a cdparanoia is digitális adatként olvassa le a CD-ről a hangsávokat, nincs közben analóg lépés, és az adatokat fájlba vagy egy csőbe (pipe) írja WAV, AIFC vagy nyers 16 bites lineáris PCM formátumban. A cdda2wav programmal összehasonlítva a cdparanoia sokkal lassabbnak bizonyul, de ezzel a programmal lehet a legjobb eredményeket elérni a karcos, vagy más okból nehezen olvasható CD-knél.

http://www.xiph.org/paranoia/index.html

RipperX

A RipperX egy GTK program, amely nemcsak a hangsávok leszedését támogatja, hanem az MP3-ba alakítást is. Különböző plugin-ek állnak rendelkezésre a cdparanoia, BladeEnc, Lame Mp3 encoder, XingMp3enc, 8hz-mp3, lame és az ISO v2 encoder programokhoz, továbbá lehetséges a CDDB (CD-k adatait tartalmazó internetes adatbázis) és az ID3 (rövid megjegyzés az MP3 fájlokban) használata is.

http://www.digitallabyrinth.com/linux/ripperX/

7.2 MP3-kódolók

A WAV fájl MP3-ba alakításához egy MP3-kódoló programra van szükség.

Blade's MP3 Encoder

A BladeEnc egy ingyenes MP3-kódoló program. Ugyanazokon az ISO tömörítőrutinokon alapul, mint az mpegEnc, úgyhogy körülbelül ugyanaz a minőség várható tőle, esetleg egy kicsit jobb. A fő különbség a megjelenés és a sebesség. A BladeEnc nem rendelkezik olyan felhasználóbarát felülettel, mint az mpegEnc, de több mint háromszor gyorsabb, és egy csomó népszerű grafikus felhasználói felülettel rendelkező keretprogrammal együttműködik.

http://bladeenc.cjb.net

Lame

A híres GNU nevezéktanban a LAME a ``LAME Ain't an MP3 Encoder'' (a LAME nem egy MP3-kódoló) kifejezés rövidítése. A LAME tényleg nem egy MP3-kódoló, hanem csak egy GPL alá helyezett folt az ISO demo forráskódjában. A LAME teljesen alkalmatlan MP3 folyam létrehozására. Le sem lehet fordítani egymagában, szükség van hozzá az ISO forráskódra is. Az ISO demo forráskód szintén ingyen rendelkezésre áll, de minden üzleti jellegű felhasználáshoz, beleértve az ingyenes illetve szabad MP3-kódolókkal való terjesztést is, licencszerződést kell kötni a németországi Fraunhofer Gesellschaft-tal.

http://www.sulaco.org/mp3/

Gogo

Ez egy nagyon gyors MP3-kódoló az x86 processzorcsaládra, amely a LAME 3.29beta verzióján alapul, de PEN@MarineCat, Keiichi SAKAI, URURI, kei és shigeo optimalizálták a kódot. (A forráskód lefordításáshoz szükséges a NASM program is, amely letölthető a http://www.web-sites.co.uk/nasm/ címről.)

http://homepage1.nifty.com/herumi/gogo_e.html

7.3 Lejátszók

Az MP3 fájlok lejátszásához külön lejátszóprogram szükséges:

Xmms (Régebben X11Amp-nak hívták)

Ez a lejátszó nagyon hasonlít a Windows platformon népszerű Winamp programra, a legtöbb funkció megegyezik, természetesen van néhány linux-specifikus sajátossága is.

http://www.xmms.org

Xaudio

Az Xaudio nagyon gyors és robusztus több platformon is használható program, amely digitális hanglejátszásra alkalmas, különösen az MPEG Audio (MP1, MP2 és MP3) dekódolásában jeleskedik.

http://www.xaudio.com

AlsaPlayer

Az AlsaPlayer egy új típusú PCM-lejátszó. Több szálon fut, és a támaszkodik az ALSA programkönyvtárakra és meghajtókra. Van néhány nagyon érdekes sajátossága, amely egyedülálló a Unix/Linux lejátszók világában. A cél egy olyan keretrendszer létrehozása, amely minden fajta médiát képes lejátszani, de a fő hangsúly a PCM formátumú hangadat lejátszásán van. A sebesség (hangmagasság) teljes körűen szabályozható, pozitív *és* negatív irányba is! Ez az első linuxos és az egyetlen GPL-es lejátszó, ami erre képes!! MP3 és CD lejátszása változtatható sebességen :)

http://www.alsa-project.org/~andy/

mpg123

Mi az mpg123? Egy gyors, szabad és hordozható MPEG audio lejátszó Unixra. Támogatja az MPEG 1.0/2.0 layer 1, 2 és 3 szabványokat, és egy csomó platformon tesztelték már, többek között Linux, FreeBSD, NetBSD, SunOS, Solaris, IRIX, HP-UX és egyebek. A CD minőségű lejátszáshoz (44 KHz, 16 bit, sztereó) Pentium (vagy gyors 486), SPARCstation10, DEC Alpha vagy hasonló processzor szükséges. A monó és/vagy csökkentett minőségű hanglejátszás (22 kHz vagy 11 kHz) lassabb 486 processzorokon is lehetséges.

http://dorifer.heim3.tu-clausthal.de/~olli/mpg123/

Freeamp

A FreeAmp egy bővíthető, több platformon is elérhető hanglejátszó. A dekódoláshoz a GPL alá helyezett Xing MPEG dekóder optimalizált verzióját használja, emiatt az egyik leggyorsabb és legszebb hangzású lejátszó a piacon. A FreeAmp rendelkezik mindazokkal a szolgáltatásokkal, amelyeket felhasználók elvárnak a könnyen kezelhető és letisztult felhasználói felülettel kapcsolatban.

http://www.freeamp.org/

7.4 MP3-folyamok szolgáltatása

Az MP3-folyamok adására képes programok segítségével MP3 formátumú adást ``sugározhatunk'' a hálózaton keresztül, legyen az egy intranet vagy akár maga az Internet.

Icecast

Az icecast egy Mpeg Layer III formátumban sugárzó rendszer, amelyet a linuxpower.org csapata készített. Az icecast programmal egy csomagban megtalálható az iceplay és az icedir program is. Az iceplay segítségével kódolt fájlokat küldhetünk az icecast kiszolgálónkra.

http://www.icecast.org/

Fluid

A Fluid Streaming Server program segítségével médiafolyamokat küldhetünk át a hálózaton. Jelenleg a program az MP3 formátumot használja.

http://www.subside.com/fluid/ (régi honlap) http://fluid.sourceforge.net/ (új honlap)

7.5 Egyéb

Hangerőkiegyenlítés

Wavnorm

Élő forrás felvétele esetén, vagy régebbi CD-kből készített MP3 fájloknál tapasztalható a hangerő váltakozása.

A hangerősségek kiegyenlítéséhez használhatjuk a wavnorm programot.

http://www.zog.net.au/computers/wavnorm/

A sox egy nagyon hasznos hangkonvertáló segédprogram, javaslom a beszerzését, azon kívül szükség is lesz rá a wavnorm használatához.

ftp://sunsite.unc.edu/pub/Linux/apps/sound/convert/

Esetleg szükség lehet egy keverőprogramra, az Xmixer jól használható, és a legtöbb disztribúciónak része.


Következő Előző Tartalom