Hálózati kislexikon

[R]

Request For Comments (RFC)
Angol kifejezés, jelentése körülbelül: vitára bocsátott anyag.
Olyan on-line dokumentumok, amelyek az Internet-tel kapcsolatos fejlesztéseket és kutatásokat írják le a szakemberek számára. Az RFC-kben a szerzõk a hálózat felhasználói figyelmébe ajánlják a tartalmat, és várják a kritikákat, megjegyzéseket, amelyek aztán esetleg egy újabb RFC-t töltenek meg. Az RFC-k között megtalálhatók az Internet alapját képezõ TCP/IP és más protokollok leírásai is, de nem mindegyik RFC ad protokoll-leírást vagy mûszaki szabványt. Vannak köztük konferenciajegyzetek, illetve új felhasználókat eligazító írások is. Számuk ma már meghaladja a 2000-t, és egyre nõ, mert a különbözõ szabványokról folyamatosan tart a vita.
Az összes RFC elérhetõ a KFKI anoním ftp kiszolgálóján az alábbi címen: ftp://ftp.kfki.hu/rfc.

router
Angol szó, jelentése: útvonal-választó, forgalomirányító.

RS232
Az angol Revised Standard 232 (232-es felülvizsgált szabvány) kifejezés rövidítése.
Az RS232 megalkotója az Electronic Industries Association (EIA) elnevezésû, elektronikai gyártókat tömörítõ szakmai szervezet. A szabványt a létrehozása (1971) óta kétszer vizsgálták felül, ezért az RS232C elnevezést kapta.
Az RS232C két számítógép közötti soros vonali kommunikációt támogat fõleg aszinkron átvitellel, de vannak olyan elemei is, amelyek a szinkron átvitelt is támogatják. A szabványnak fontos szerepe van a modemes kommunikációkban.Vissza a Mutatóhoz