next up previous index
Következő: 5.1.15.6 /usr/local : a Fel: 5.1.15 A /usr hierarchia Előző: 5.1.15.4 /usr/include : a   Index

5.1.15.5 /usr/lib : a csomagok és a programozás programkönyvtárai

A /usr/lib object fájlokat, programkönyvtárakat, valamint olyan belső bináris állományokat tartalmaz, amelyek nem a felhasználók általi vagy a parancsértelmező scriptekbőli (shell scripts) közvetlen futtatására vannak tervezve.

Az alkalmazások használhatnak egy egyszerű könyvtárat a /usr/lib alatt. Amennyiben egy alkalmazás használ egy alkönyvtárat, valamennyi architektúra-függő adatát, amely kizárólag ezen alkalmazás által használt, ebben az alkönyvtárban kellene elhelyezni. Például a perl5 nevű könyvtár a Perl 5 moduljainak és programkönyvtárainak tárolására szolgál.

A különféle architektúra-független, alkalmazás-specifikus (egyedileg jellemző), statikus (nem változó) fájlokat és alkönyvtárakat a /usr/share könyvtárban kellene elhelyezni.

Néhány futtatható parancs, mint például a makewhatis és a sendmail hagyományos helye is a /usr/lib. A makewhatis egy belső bináris állomány és egy, a binárisok számára fenntartott könyvtárban kellene elhelyezni (felhasználói hozzáférést kizárólag a catman számára engedélyezve). Az újabb sendmail binárisok esetében, ahol az alapértelmezett könyvtár a /usr/sbin, egy szimbolikus hivatkozásnak (link) kellene maradnia a /usr/lib könyvtárból. Továbbá, azokon a rendszereken, amelyeken az Smail programot használják, az Smail programnak a /usr/sbin/smail alatt kellene helyet foglalnia és egy /usr/sbin/sendmail nevü szimbolikus hivatkozásnak (link) is szükséges a megléte, amely a /usr/sbin/smail-re mutat.

Megkívánt, hogy a /usr/lib/X11 szimbolikus hivatkozás (link) az alapértelmezett X terjesztés (distribution) lib/X11 könyvtárára mutasson, amennyiben az X installált a rendszerre.

Megjegyzés: Az X Window Rendszer nem gépspecifikus adatait a /usr/lib/X11 könyvtárban kellene tárolni. Az olyan gépspecifikus fájlokat, mint az Xconfig vagy az XF86Config, a /etc/X11 könyvtárban kellene tárolni. Ez vonatkozik az olyan konfigurációs fájlokra is, mint a system.twmrc, még akkor is, ha ez csak egy szimbolikus hivatkozás (link) egy globálisabb konfigurációs fájlra (amely esetleg a /usr/X11R6/lib/X11 könyvtárban található).


next up previous index
Következő: 5.1.15.6 /usr/local : a Fel: 5.1.15 A /usr hierarchia Előző: 5.1.15.4 /usr/include : a   Index

1999-09-17