next up previous index
Következő: 5.1.15.7 /usr/sbin : nem Fel: 5.1.15 A /usr hierarchia Előző: 5.1.15.5 /usr/lib : a   Index

5.1.15.6 /usr/local : a helyi felépítmény (hierarchia)

A /usr/local hierarchiát a rendszeradminisztrátor használja, amikor helyileg installál egy szoftvert. A rendszer szoftver frissítése előtt szükséges lehet egy mentés is, a teljes felülírás által elvesztett adatok elkerülésére. Ez a hierarchia olyan programok és adatok számára használható fel, amelyek megoszthatók egy csoportnyi számítógép között, de nem találhatók meg a /usr hierarchiában.

/usr/local -- a helyi felépítmény (hierarchia)


A /usr/local könyvtár

Egy FHS-engedékeny rendszer első installálása után ennek a könyvtárnak mindig üresnek kellene lennie. Nincs kivétel e szabály alól. Itt semmi másnak nem kellene lennie, csak az imént kilistázott könyvtárak csonkjainak.

A helyileg installált szoftverek helye inkább a /usr/local legyen, mint a /usr, hacsak az nem egy hozzáfűzés vagy frissítés egy, a /usr könyvtárban található programhoz.

Jegyezzük meg, hogy a / és a /usr könyvtárak felülírásra kerülnek egy rendszerfrissítés során (bár azt javasoljuk, hogy a /etc könyvtárban található adatokat a terjesztések (disztribúciók) ne írják felül a frissítés folyamatai alatt). Emiatt a helyi szoftvereket nem tanácsos a /usr/local könyvtáron kívül elhelyezni, legalábbis alapos ok nélkül nem.


next up previous index
Következő: 5.1.15.7 /usr/sbin : nem Fel: 5.1.15 A /usr hierarchia Előző: 5.1.15.5 /usr/lib : a   Index

1999-09-17