next up previous index
Következő: 5.1.15.1 /usr/X11R6 : az Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.14 /tmp : Ideiglenes   Index

5.1.15 A /usr hierarchia

A /usr a fájlrendszer második legfontosabb része. A /usr megoszható, csak olvasható (read-only) adatokból áll. Ez azt jelenti, hogy a /usr hierarchiának megosztottnak kellene lennie azok között a különböző számítógépek között, amelyek FHS-engedékenyként futnak, valamint nem kellene írhatónak lennie. Bármilyen információt, amely gépspecifikus vagy esetleg idővel változik, ettől eltérő helyen kellene tárolni.

Nem sok szoftvercsomagnak kellene használnia a /usr hierachia alatt található közvetlen alkönyvtárakat. Kivételt képez ez alól az X Window Rendszer (the X Window System), mivel tekintélyes kivételt képez és mert gyakorlata széles körben elfogadott. A szabvány ezen szakasza részletezi a legtöbb dolog (például a csomagok) elhelyezkedését a hierarchián belül.


A /usr könyvtár

A következő könyvtárakra mutató, szimbolikus hivatkozásoknak szükséges a megléte. Ezek azon a kívánalmon alapulnak, hogy szükséges megőrizni a kompatibilitást a régebbi rendszerekkel egészen addig, amíg valamennyi implementáció feltételezetten a /var hierarchiát használja.

/usr/spool -> /var/spool

/usr/tmp -> /var/tmp

/usr/spool/locks -> /var/lock

A későbbiekben, ha már egy szimbolikus hivatkozás (link) sem szükséges a fentiek közül, a hivatkozások törlésre kerülhetnek, ha ez megkívánt.
next up previous index
Következő: 5.1.15.1 /usr/X11R6 : az Fel: 5.1 Fájlrendszer-felépítési Szabvány Előző: 5.1.14 /tmp : Ideiglenes   Index

1999-09-17