next up previous index
Következő: 5.1.15.8 /usr/share : architektúra-független Fel: 5.1.15 A /usr hierarchia Előző: 5.1.15.6 /usr/local : a   Index

5.1.15.7 /usr/sbin : nem alapvető, szabványos rendszerbinárisok

Ez a könyvtár kizárólag a rendszeradminisztrátor által használt, nem létfontosságú binárisokat tartalmazza. Az olyan rendszeradminisztrációs feladatok programjait, mint például a rendszer javítása, visszaállítása, a /usr becsatlakoztatása, vagy egyéb létfontosságú funkciók; inkább a /sbin könyvtárba kellene elhelyezni.

A /usr/sbin könyvtár tipikusan hálózati démonokat, tetszőleges nem létfontosságú adminisztrációs eszközöket tartalmaz, valamint bináris állományokat nem kritikus kiszolgáló (server) programokhoz.

Ezek a kiszolgáló programok használatosak, belépve az olyan System V állapotokra - ismertebben -, mint a ,,2. futási szint'' (többfelhasználós állapot = multi-user state) és a ,,3. futási szint'' (hálózati állapot = networked state), vagy a BSD állapotra - ismertebben -, azaz a ,,több felhasználós módba'' (multi-user mode). Ennél a pontnál teszi a rendszer elérhetővé a szolgáltatásait a felhasználók (például a nyomtató támogatás) és más gépek (például az NFS exportálások) részére.

A helyileg installált rendszeradminisztrációs programokat a /usr/local/sbin könyvtárba kellene elhelyezni.
1999-09-17