next up previous index
Következő: 15.1 access(1) Fel: Kezdőlap Előző: 14. Parancsok rövid bemutatása   Index

15. Kézikönyv (manual) oldalak

,,Nem lehet eléggé hangsúlyozni a kézikönyvek (mind a nyomtatott, mind az on-line) változat használatának fontosságát: a UNIX olyan hatalmas rendszer, annyi paranccsal és parancsopcióval, hogy ezek számontartása és memorizálása hasztalan, s így felesleges is. Az on-line help szolgáltatás mindig hozzáférhető információkat ad a keresett parancsról.''[2]

Minden program rendelkezik úgynevezett ,,man'' oldallal (oldalakkal). Megtalálási helyük a /usr/man/man?/ könyvtárakban van. A ,,?'' helyére számokat kell behelyettesíteni 1-től 9-ig. Ez azért van, mert a manual oldalak tartalmuk szerint szakaszokra van osztva. Ezeket a szakaszokat jelöljük a számokkal az alábbiak szerint:

Más helyeken is találhatsz man oldalakat, a /usr/man/ könyvtárban a különböző nyelvű manual oldalak különböző alkönyvtárakban vannak. Például a magyar oldalak a /usr/man/hu/man?/ könyvtárakban találhatóak. A saját magunk által készített (fordított) programok manual oldalainak elhelyezésére a /usr/local/man/ könyvtár megfelelő alkönyvtárai szolgálnak, a fájlrendszer-szabvány (5.1. fejezet) alapján.

A manual oldalak eredeti formátuma általában troff forráskód, ez található a /usr/man/man?/ könyvtárakban, gzippel tömörítve. Ez a formátum nem alkalmas a közvetlen megjelenítésre, ezeket előbb valamilyen szövegformázó programmal le kell fordítani (nroff, groff, troff). Ez az eljárás (a formázás), elég időigényes, ezért a lefordított oldalakat a /var/catman/ könyvtárban tárolja a rendszer (tömörítve vannak ezek is), különböző alkönyvtárakban, melyeknek a rendszerezése hasonló a /usr/man/ könyvtár rendszeréhez. Ez a könyvtár (a /var/catman/) a man felhasználó tulajdonában van, hogy tudjon ide írni.

A man parancsról ebben a fejezetben olvashatsz bővebben.

A következő oldalakon a magyar nyelven elérhető man oldalakat olvashatod. Szinte mindegyik oldal tartalmazza azt a megjegyzést, hogy ,,Ez a dokumentáció a továbbiakban nincs karbantartva, pontatlan vagy hiányos lehet. A Texinfo dokumentáció a hiteles forrás.'' Ezért ezeket a mondatokat kihagyom mindegyikből, de értelemszerűen mindegyikre vonatkozik. Mindig a Texinfo dokumentáció és az angol nyelvű manual oldalak a hiteles források. Minden oldal tartalmazza a fordító nevét és e-mail címét.

A helyesírási és fogalmazási hibákat igyekeztem kijavítani (ezzel nem állítom azt, hogy mindegyikben volt), remélem sikerült, és nem tetéztem újabbakkal.
next up previous index
Következő: 15.1 access(1) Fel: Kezdőlap Előző: 14. Parancsok rövid bemutatása   Index

1999-09-17